clanak False

Ured u Bruxellesu - veliki iskorak

11.10.2012.

(Hina /www.zagreb.hr) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ocijenio da je Grad Zagreb, otvaranjem svog predstavničkog ureda u Bruxellesu, napravio dobar posao i veliki iskorak.

"Mislim da smo napravili dobar posao nakon dvije godine priprema.. i sada smo tamo gdje trebamo i biti", kazao je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, na kojoj je nazočio i koordinator projekta, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco sa suradnicama. Ocijenio je i da je "to mali administrativni ured za složenu EU, ali veliki iskorak za Zagreb i Hrvatsku" ne propustivši spomenuti da je zagrebački ured u strogom centru Bruxellesa, pored svih EU institucija.

Bandić je podsjetio kako Grad Zagreb u zadnjih 10 godina ima intenzivnu suradnju i potpisuje sporazume sa svim europskim metropolama surađujući na zajedničkim projektima ili u razmjeni iskustava u upravljanju javnim poslovima i da se zato "u Bruxellesu osjeća kao doma". Posebno je zadovoljan suradnjom s Rimom te s Varšavom, glavnim gradom koji je 'povukao' najviše novca iz EU fondova.

Ponovio je citat A.G. Matoša otprije 100 godina koji je u Parizu rekao da su za njega: "hrvatstvo i europejstvo naravni i elementarni spoj kao H2O". "Zasigurno se danas tako osjećaju mnogi Zagrepčani i građani Hrvatske", naveo je Bandić.

Naglasio je da otvaranjem ureda u Bruxellesu, Grad Zagreb ima za cilj pridonjeti procesu integracije u EU prostor i ostvariti partnerstva, interese i projekte pri tijelima EU i EU fondovima.

Miro Laco je izvijestio da će za ured od 50 četvornih metara s korištenjem konferencijske dvorane Grad Zagreb mjesečno izdvajati 1500 eura te da je u gradskom proračunu rezervirano 1,5 milijun kuna za niz aktivnosti među kojima je i suradnja s europskim gradovima odnosno učenje na njihovim iskustvima u izdašno financiranim projektima.

Dodao je da je u uredu zaposlena novinarka Ines Sabalić, koja ima prebivalište u Bruxellesu, a gradska logistika bi, dodaje, mogla primiti i jednog predstavnika zagrebačkog Sveučilišta i predstavnika Zagrebačkog holdinga. Tako će, kaže Laco, Zagreb imati direktan lobi i biti nazočan prilikom kreiranja svih dokumenata regionalne politike. Naveo je da je Grad Zagreb, kao nositelj ili partner, prijavio 37 projekata, za financiranje iz EU fondova, ali koji su to nije želio pobliže odgovoriti uz obrazloženje da će to moći tek kad projekti prođu i drugi krug procjene.

 

 


 Vezani tekstovi: Gradonačelnik otvorio Ured Grada Zagreba u Bruxellesu

                              Predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu

 


 

Gradonačelnik o poskupljenju cijene grijanja:

Zamoljen za komentar poskupljenja cijene grijanja, Bandić je novinarima kazao kako će na sve odluke na koje može utjecati staviti veto ili odbiti poskupljenje cijena. "Svjestan sam da cijene komunalnih usluga ne mogu biti vječno iste, ali i da bi svako povećanje cijena sada bilo dodatni udar na standard građana", kazao je i najavio da će u studenome ići na smanjenje cijena nekih komunalnih usluga, primjerice parkinga.



Najava konferencije za novinare na temu: Zašto država građanima Zagreba oduzima sredstva za škole, socijalne i zdravstvene ustanove i vatrogastvo?

Na upit što je s 337 milijuna kuna koje od Grada Zagreba namjerava naplatiti Ministarstvo financija, smatrajući taj novac dugovanjem, Bandić je odgovorio kako je nonsens da primjerice od 143 milijuna kuna decentraliziranih sredstava za zdravstvo, država potražuje 90 milijuna kuna. "Koliko ćemo onda od 80 novih prozora u gimnaziji u Križanićevoj morati vratiti državi?", naveo je dalje Bandić pitajući se zašto država građanima Zagreba oduzima sredstva za škole, socijalne i zdravstvene ustanove i vatrogastvo te je na tu temu za sutra najavio konferenciju za novinare.

 


 

 

 

 

 

 


Gradske vijesti - 2012.