clanak False

Važnost i značenje antimobbing protokola u radnim odnosima u Republici Hrvatskoj

13.09.2016.

U Tribinama Grada Zagreba jučer je, u organizaciji Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga i Grada Zagreba, održan Okrugli stol pod nazivom „Važnost i značenje antimobbing protokola u radnim odnosima u Republici Hrvatskoj“.
Okrugli stol održan je u okviru EU projekta „Pravo na rad bez mobbinga“. Nositelj projekta je Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, a partneri su Pravni fakultet u Osijeku i Grad Zagreb.

Glavna tema okruglog stola bila je važnost i način uvođenja antimobbing protokola u tijela javne uprave, javna poduzeća i ustanove, te privatna poduzeća. Predložak antimobbing protokola izradila je Udruga, a na Gradu je da prihvati prilagođeni protokol te da to bude poticaj i drugim poslodavcima u javnom i privatnom sektoru da prihvate predložak i primjene ga u svojim radnim sredinama. Rezultat projekta je i nedavno objavljen Priručnik o diskriminaciji i mobbingu na radnom mjestu, koji je prvi priručnik takve vrste u Hrvatskoj. Priručnik su izradili prof.dr.sc. Mario Vinković, doc.dr.sc. Snježana Vasiljević i mr.sc. Iris Gović Penić.

Moderatorica okruglog stola je bila Ljiljana Klašnja iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba, a prisutne su pozdravili Elizabeta Knorr, Voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva u Uredu gradonačelnika, doc.dr.sc. Igor Vuletić, s Pravnog fakulteta u Osijeku i Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.
Prisutnima se obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je ukazala na bogatu praksu glede broja pritužbi koje ured zaprima na godišnjoj razini, a koje se odnose na uznemiravanje i spolno uznemiravanje te istaknula kako se između 45 i 49 % svih pristiglih pritužbi iz područja rada i zapošljavanja odnosi na uznemiravanje i spolno uznemiravanje te da su tužiteljice u 100 % slučajeva žene. Također, ukazala je na sve nedostatke vezane uz postupke zaštite dostojanstva radnika koji se uglavnom provode neuredno, bez sastavljanja adekvatnih zapisnika, uz nepoštivanje zabrane re-viktimizacije žrtve iz članka 2. Zakona o ravnopravnosti spolova i, u većini slučajeva, s ciljem zaštite poslodavca, a ne žrtve.

Govornici su bili prof.dr.sc. Mario Vinković na temu Problemi uvođenja antimobbing protokola u Hrvatskoj, doc.dr.sc. Snježana Vasiljević koja je govorila o pravnim aspektima mobbinga u komparativnoj analizi, mr.sc. Iris Gović Penić na temu Mobbing i uznemiravanje na radnom mjestu u sudskoj praksi te mag.iur.Ivan Hranj, pravnik Udruge mobbing koji se osvrnuo na temu odredbi članka 26.st.1. Zakona o radu i postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika“.
Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici gradskih i državnih tijela i predstavnici trgovačkih društava iz javnog i privatnog sektora.

 

Gradske vijesti - 2016.