clanak False

Zagrebačko božićno drvce u Sarajevu

Gradonačelnici Zagreba i Sarajeva Milan Bandić i Ivo Komšić zajedno su upalili lampice na božićnom drvcu, zagrebačkom daru Gradu Sarajevu.
 
09.12.2015.
(Hina) - Gradonačelnici Zagreba Milan Bandić i Sarajeva Ivo Komšić u srijedu su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zajednički otvorili blagdanski festival, na simboličan način nastavljajući dobru suradnju započetu sporazumom potpisanim još 2001. godine.

Bandić i Komšić su na Trgu oslobođenja u središtu Sarajeva upalili lampice na dvadesetmetarskom božićnom drvetu koje je ove godine dekorirano ukrasima koje su darovale zagrebačka gradska uprava i turistička zajednica.

Riječ je o dekoracijama i tradicionalnim igračkama sa sjevera Hrvatske koje su uvrštene na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine, a među kojima se nalaze licitarska srca, paprenjaci i ogledalca.

Bandić je kazao kako je iznimno sretan zbog dolaska u Sarajevo, ističući kako taj grad i Zagreb povezuju brojne niti a prije svega činjenica da je riječ o multietničkim i multikonfesionalnim sredinama.

Sarajevski gradonačelnik Komšić kazao je pak kako je iznimno važno da se i u tom gradu slijedi tradicija zajednička cijeloj Europi i na ovaj način obilježavaju božićni i novogodišnji blagdani.

Gradska uprava Zagreba od 2010. uvela je praksu darivanja novogodišnjeg bora gradovima-prijateljima. Takav su dar iz Hrvatske ranije dobili Beč, Rim, Berlin, Ljubljana i Budimpešta a ove godine na redu je bilo Sarajevo. No, kako su u Sarajevu već ranije za blagdane nabavili veliko božićno drvce, odlučeno je da Zagreb sudjeluje u darivanju ukrasa a da se četiri tisuće eura namijenjenih za dar usmjeri u dobrotvorne svrhe.
Taj će novac biti uplaćen za potrebe liječenja djece oboljele od malignih bolesti i onih bez roditeljske skrbi.

Pretpraznični su program u srijedu u Sarajevu nastupom upotpunili kostimirani likovi iz zagrebačke prošlosti te hrvatski band "Kraljevi ulice".
 

Gradske vijesti - 2015.