clanak False

2. Zagrebački sigurnosni forum

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je danas, u hotelu Sheraton, Drugi zagrebački sigurnosni forum posvećen zaštiti energetske infrastrukture.  
06.03.2017.

(Hina / www.zagreb.hr) - Promoviranje nužnosti čvršćeg povezivanja eksperata iz javnog, privatnog i akademskog sektora s državnim institucijama kako bi se unaprijedila zaštita nacionalne kritične infrastrukture, s naglaskom na energetsku, vodnu i cyber kritičnu infrastrukturu, cilj je u ponedjeljak otvorenog dvodnevnog Drugog zagrebačkog sigurnosnog foruma.

Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Udruge Sveti Juraj i Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Franjo Tuđman" te više privatnih i nevladinih organizacija, a u zagrebačkom "Sheratonu" okuplja ugledne sigurnosne stručnjake, njih više od 80 iz dvadeset zemalja, koji zajedno s političkim predstavnicima žele definirati što spada u kritičnu infrastrukturu te upozoriti na moguće prijetnje, kao i modalitete zaštite svih sastavnica nacionalne i međunarodne kritične infrastrukture.

Procjene ugroženosti i sigurnosne analize

Na Forumu će tijekom dva dana biti izložene procjene ugroženosti, sigurnosne analize, analize slučajeva, kao i aktualne politike u svijetu, vezane uz očuvanje, zaštitu te brzi oporavak kritične infrastrukture u slučaju njezine izloženosti negativnim utjecajima. Želi se afirmirati ideju čvršćeg povezivanja baza podataka i znanja svih državnih i društvenih segmenata uključenih u procese povezane s razvojem, izgradnjom, vođenjem, upravljanjem i zaštitom kritične infrastrukture kako bi se prevenirale moguće ugroze.

Na konferenciji, kazao je Gordan Akrap iz Udruge Sveti Juraj, želimo proanalizirati što i kako štititi, kako organizirati sustav integracije i razmjene različitih kompetencija i informacija koje postoje u javnom, državnom i akademskom sektoru.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman ističe da su na skupu stručnjaci za kritičnu infrastrukturu od Baltika do Mediterana te oni koji odlučuju o političkoj dimenziji te infrastrukture, kao i gospodarstvenici.

U Hrvatskoj su po pitanju sigurnosti infrastrukture fragmentarno dobra rješenja, smatra Tuđman, ali cjelina ne funkcionira. Kao primjer navodi to što upad u cyber infrastrukturu, s obzirom da ona preklapa sve druge sigurnosne sustave, može zablokirati bilo koji drugi sustav, energetski, prometni…

"Drugim riječima, trebamo druge standarde i uvezanost o čemu se premalo govori", kaže Tuđman koji se nada da će se preporuke s konferencije koristiti prilikom razmatranja koncepta i strategije domovinske sigurnosti, odnosno Nacionalne strategije razvoja Hrvatske.

Zaštita kritične infrastrukture

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general Slavko Barić u izjavi Hini naglašava da kritična infrastruktura nije statična, odnosno nisu samo dalekovodi, naftovodi i plinovodi, već i sustavi u poljoprivrednoj proizvodnji, financijskim i informatičkim sustavima te drugim sustavima koji podupiru organiziranost i rad neke državne organizacije.

I on ističe nužnost koordinacije svih dijelova državne uprave, a ističe i ulogu privatnog sektora, nevladinih organizacija i svakog građana koji, kaže, mora biti osvješten u procesu zaštite kritične infrastrukture.

Konferencija, dodaje, ima za cilj pokazati i da u Hrvatskoj mora postojati jedinstveno mjesto gdje se promišlja takav sustav. "Je li to sustav Domovinske sigurnosti ili nekakav drugi to će reći oni koji su odgovorni. Međutim, parcelizacija cjelokupnog sigurnosnog i zaštitnog sustav u Hrvatskoj daje nam za pravo da možemo govoriti o nedovoljnoj zaštićenosti sustava“, ustvrdio je.

Sudionike je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji ističe da je zaštita i upravljanje kritičnom infrastrukturom neminovnost, dok se u Zagrebu "sigurnost piše velikim slovima". 


Prijem za sudionike Sigurnosnog foruma

U gradskoj palači Dverce zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin zaželjela je dobrodošlicu sudionicima 2. zagrebačkog sigurnosnog foruma te uspješan nastavak rada.

Grad Zagreb i njegovo blisko okruženje je jedno od ključnih čvorišta kritičnih infrastruktura u jugoistočnoj Europi kako je to već istaknuo i gradonačelnik Bandić. Svjesni smo da je ta činjenica istovremeno i prednost i obveza koja nas suočava s nizom izazova. Stoga su ovakvi Forumi kao mjesta integracije znanja koja postoje u državnom, javnom, privatnom i akademskom sektoru neophodni u planiranju pozitivnog razvoja te sigurnije i učinkovitije budućnosti, rekla je zamjenica Kusin.

Zamjenica je u ime gradonačelnika preuzela Zahvalnicu za potporu u organizaciji 2. zagrebačkog sigurnosnog foruma.Gradske vijesti - 2017.