clanak False

Bruxelles - potpisan Sporazum gradonačelnika

U društvu s gradonačelnicima vise od 200 europskih gradova, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu Sporazum gradonačelnika kojim su prihvaćeni ciljevi europske energetske politike ...
10.02.2009.


U društvu s gradonačelnicima vše od 200 europskih gradova, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Sporazum gradonačelnika kojim je Grad Zagreb prihvatio ciljeve europske energetske politike što se odnose na smanjivanje emisija CO2 i to za 20% do 2020.
Tijekom ceremonije koja je trajala više od tri sata, a nakon službenog otvaranja u prepunoj dvorani Europskog parlamenta, prisutnima su se obratili potpredsjednik Europskog parlamenta i predsjednik Europske komisije, Alejo Vidal Quadras i Jose Manuel Barroso, istaknuvši potrebu zajedničkih akcija i pozdravivši nastojanja u smanjivanju posljedica klimatskih promjena. Putem video linka, značajnom su se skupu nakratko pridružili i gradonačelnici New Yorka i Novog Zelanda, te ministar za urbani razvitak Buenos Airesa.
Svi su se govornici složili u konstataciji da je energetska učinkovitost preduvjet kvalitete življenja u 21. stoljeću i da svatko u svojoj okolini treba učiniti najviše moguće u poboljšavanju i očuvanju okoliša, pa time, među ostalim, umanjiti i štetne posljedice aktualnih klimatskih promjena.
Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika, Grad Zagreb je još jednom potvrdio opredjeljenost prema održivom energetskom razvoju i očuvanju okoliša, te se aktivno uključuje u europske inicijative koje su posebno prepoznate od Europske komisije i služe za dobrobit svih građana Europske unije i Republike Hrvatske kao njena budućega člana.

Sporazum gradonačelnika europskih gradova o poboljšanju mjera energetske učinkovitosti u reduciranju emisije CO2, Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila je na 40.sjednici, 30. listopada 2008. Prihvaćanje i provođenje načela i obveza iz „Sporazuma gradonačelnika“ jedan je od važnih preduvjeta za povećanje energetske učinkovitosti u Gradu Zagrebu.

Inače, od brojnih susreta s kolegama gradonačelnicima i predstavnicima europskih gradova, izdvajamo razgovor s gradonačelnicom Grada Valencije Ritom Barbera Nolla i zamjenikom predsjednika Regije Valencija, s kojima je načelno dogovoreno da se u sklopu međunarodne suradnje gradova i regija zajedno ukljuce u neke projekte s ciljem dobivanja sredstava iz fondova EU.


Gradske vijesti - 2009.