clanak False

Dan bez mobitela u prometu

21.10.2017.

U okviru programa proglašenja 21. listopada Nacionalnim danom bez mobitela u prometu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne na Trgu Petra Preradovića.
 
Kako se moglo čuti, ovo nije kampanja koja je usmjerena protiv korištenja mobitela, nego kampanja koja je usmjerena na smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Policijske statistike europske mreže prometnih policija pokazuju  i potvrđuju da je upravo korištenje  mobitela u prometu postao  novi ubojica na europskim cestama te je zauzeo četvrto mjesto kao uzrok  nesreća. Kako bi olakšali sudionicama u prometu da se riješe loše navike korištenja mobitelom napravljena je i mobilna aplikacija koja prima pozive, evidentira ih te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će poziv biti uzvraćen.
 
Moja poruka svima je da poštujemo pravila igre u prometu jer samom represijom i kažnjavanjem bez vlastite osvješčenosti nećemo postići puno, rekao je gradonačelnik Bandić te dodao kako smo mi mala država i grad i svaki ljudski život od izuzetne je važnosti.
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da su ih rezultati istraživanja Hrvatske udruge menađera sigurnosti iznenadili te da se ova akcija podizanja svijesnosti odnosi ne samo na građane, sudionike u prometu nego i na Institucije. Pozivam sve da skinu aplikaciju, te se nadam da je ovo prvi korak barem što se tiče mobitela kako bi u budućnosti stigli sigurnije na svoja odredišta.
 
Kampanju, odnosno projekt Dan bez mobitela u prometu organizirala je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.
 

Gradske vijesti - 2017.