clanak False

Dan Muzičke akademije

Svečanom sjednicom te otvorenjem KD Blagoja Berse, u nazočnosti gradonačelnika Bandića, obilježen je Dan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
12.01.2016.
Svečanom sjednicom te otvorenjem Koncertne dvorane Blagoja Berse, uz bogat glazbeni program, obilježen je Dan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Otvorenju je, uz brojne visoke goste, prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na projektu novoga hrama glazbe na Trgu maršala Tita inzistirao punih 13 godina, koliko je ukupno prošlo od ideje do njene realizacije.

Sve je počelo 2001. godine kad je Grad kupio zgradu Ferimporta, rekao je gradonačelnik Bandić ocijenivši taj događaj ključnim momentom za početak ovog milenijskog projekta. Prisjetivši se kako je u obilasku gradilišta bio čak 48 puta, gradonačelnik je zadovoljno ustvrdio kako je gradnja, uz brojne prepreke, ipak privedena kraju. Uz zahvalu bivšem i sadašnjem dekanu Akademije, gradonačelnik je posebice zahvalio arhitektu Milanu Šoštariću te maestru Tonku Niniću i akademiku Frani Paraću. Ljudi umiru dva puta. Prvi put, kad umru fizički a drugi put kad umru njihova djela. Svi koji su sudjelovali u ostvarenju ovoga projekta nikada neće umrijeti, jer ovo ostaje za vijeke vjekova, zaključio je.

Istaknuvši važnost zgrade koja će postati novo kulturno žarište Zagreba, dekan Akademije Dalibor Cikojević zahvalio je gradonačelniku što nakon dugih 94 godina, zagrebački studenti glazbe više nisu podstanari: Konačno se na jednome mjestu nalazi svih osam odsjeka Akademije, a uz još tri manje dvorane, tonski studio, multimedijsku dvoranu, knjižnicu, čitaonicu, te 51 učionicu i 35 vježbaonica, naša se zgrada može usporediti s najboljim svjetskim akademijama.

Zahvalu gradonačelniku uputio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras koji je naglasio kako je ovo povijesni trenutak kojim je najveće i najstarije sveučilište u Hrvatskoj postalo sveobuhvatno, opisavši ga kao najvažniji  kulturni, umjetnički, obrazovni i znanstveni entitet: Ova zgrada koja je  danas u potpunosti zaokružena bit će zalog budućnosti Sveučilišta, sveobuhvatnog obrazovanja u Hrvatskoj te našega identiteta u Europi i svijetu.

Okupljene su pozdravili i tehnički ministar kulture, ujedno i profesor na Muzičkoj akademiji Berislav Šipuš te Vedran Mornar, tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji je dodao kako je Grad Zagreb jedan od rijetkih gradova koji je prepoznao važnost ovakve institucije i ušao, kao ravnopravni partner Ministarstva, u projekt vrijedan 211 milijuna kuna.

Svečana sjednica završila je uručenjem priznanja zaslužnim profesorima Akademije, a događanje je zaokružilo prikazivanje dokumentarnog filma Novo ruho Akademije te izvedba Akademske suite, posebno skladane za ovu priliku, a koju je izveo Simfonijski orkestar Muzičke akademije, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.

Koncertnom dvoranom Blagoja Berse zaokružen je trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje zgrade Muzičke akademije, najstarije visokoškolske glazbene ustanove u Hrvatskoj, koja je u novi prostor na Trgu maršala Tita uselila u jesen 2014. Dvorana maksimalnog kapaciteta za tristo posjetitelja, projektirana je tako da je promjenjiva geometrija pozornice i gledališta, s orkestralnom jamom, a opremljena je uređajima za promjenu akustike, raznim scenskim elementima, podiznim platformama, povlakama, plesnim podom, scenskom rasvjetom, kino platnom s projektorom uključujući i vrhunsku video i audio režiju koja omogućuje odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih, stručnih događanja i skupova.
 

Gradske vijesti - 2016.