clanak False

Delegacija Grada Zagreba na Urbanističkome forumu u Moskvi

Delegacija Grada Zagreba koju predvodi gradonačelnik Bandić sudjeluje na Urbanističkome forumu u Moskvi,  konferenciji koju je otvorio gradonačelnik Moskve Sergej Sobyanin.
30.06.2016.

Delegacija Grada Zagreba koju predvodi gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje na Urbanističkome forumu u Moskvi, konferenciji koju je danas službeno otvorio gradonačelnik Moskve Sergej Sobyanin.

Urbanistički forum se održava jedanput godišnje, a od 2011.  ga organizira moskovska  Vlada te se bavi problemima i izazovima modernih gradova, održivim razvojem i urbanom aglomeracijom. Osim zagrebačkog gradonačelnika i moskovskog domaćina, na konferenciji su sudjelovali direktor Urbanog planiranja i projektiranja u DZM-u Dan Ringelstein, predsjednik Uprave VTB banke Andrey Kostin, predsjednik Uprave Engie Gérard Mestrallet, potpredsjednik Vlade Rusije Arkadij Dvorkovich, ravnatelj Savezne porezne službe Rusije Mihail Mishustin te zamjenik guvernera Bangkoka Amorn Kitchavengkul.

U svome izlaganju na Konferenciji zagrebački je gradonačelnik iskazao zadovoljstvo što je forum posvećen  urbanomu razvoju, odnosno gradovima koji su posljednjih godina u fokusu i od kojih se puno očekuje. Zbog  težnji za kontinuiranim prosperitetom, gospodarskim rastom i konkurentnošću te  boljom kvalitetom života, gradovi su usmjereni na ostvarenje pametnoga, uključivog i održivog razvoja što pretpostavlja korištenje svih tehnoloških dostignuća.
Grad Zagreb ima jasnu globalnu viziju pametnoga, održivog i uključivog razvoja, a svoja dugoročna strateška opredjeljenja izražava u temeljnome razvojnom dokumentu ZagrebPlan 2020+, u kojem se iskazuju svi strateški razvojni ciljevi i u kojem su definirane vizije o Gradu Zagrebu kao o urbanome inkubatora održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti.
Težimo da se ta vizija ostvaruje pomicanjem granica u sva, a za Grad značajna, područja rada i djelovanja, poduzetničkim pristupom koji se ne zadovoljava postojećim, koji u kreativnome procesu traži nove ideje i teži ostvarivanju novih vrijednosti.
Zagreb vidimo kao konkurentan grad sa stručnom i mobilnom radnom snagom koja održivo gospodari svojim prirodnim resursima i vrijednostima, kao grad kvalitetnih prostora, funkcionalnog javnog servisa te kao grad u kojem se kvalitetno živi i učinkovito upravlja. Dakle, pametan održiv i uključiv.
Grad Zagreb je, kao središte znanstvenih i istraživačkih institucija Hrvatske, idealan za pozicioniranje domaćih i međunarodnih tvrtki koje za svoje poslovanje i razvoj trebaju obrazovane i inovativne kadrove, istraživačko-razvojne centre i ostalu podržavajuću infrastrukturu, a koja već danas postoji u Gradu Zagrebu
, istaknuo je gradonačelnik Bandić te je zaključio: Siguran sam da ćemo s ovog skupa svi otići zadovoljni postignutim, obogaćeni novim idejama i konkretnim poticajima za suradnju. Otvorena vrata na zagrebačkome grbu to najbolje simboliziraju.

Prema protokolu, slijedi susret dvojice gradonačelnika na  posebnome sastanku.

U zagrebačkome su izaslanstvu pročelnici Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Mirka Jozić i  Ivica Lovrić, Jadranka Veselić Bruvo iz Gradskog zavoda za prostorno uređenje, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld i voditeljica Službe za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić.
 

Gradske vijesti - 2016.