clanak False

Izložba "Yo.V.A.2 - mladi bečki arhitekti"

Otvorivši izložbu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako je ta izložba prilika da se održi tradicionalni dijalog arhitekata iz Beča i Zagreba, te da arhitektonska struka u Hrvatskoj dobije nove poticaje.
30.03.2009.

 (Hina) - Izložba "Yo.V.A.2 - mladi bečki arhitekti", na kojoj je predstavljeno dvanaest arhitektonskih ureda mladih arhitekata koji djeluju u Beču, otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Uz radove arhitekata na izložbi je predstavljena i Bečka deklaracija za arhitekturu, u kojoj se iznose stavovi grada Beča o pitanjima arhitekture i oblikovanja grada.

Beč je grad bogatog povijesnog arhitektonskog naslijeđa, no kako je u procesu udruživanja u EU pomaknut u središte Europe, pokušava biti i moderan grad, rekao je predstavnik Grada Beča Omar Al-Rawi.

U povezivanju novog i starog, želimo sačuvati povijesnu baštinu, pa uz afirmirane arhitekte angažiramo i mlade, dodao je.

Otvorivši izložbu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako je ta izložba prilika da se održi tradicionalni dijalog arhitekata iz Beča i Zagreba, te da arhitektonska struka u Hrvatskoj dobije nove poticaje.

Inicijativa "Yo.V.A. - mladi bečki arhitekti" pokrenuta je 2005. s namjerom poticanja mladih bečkih stvaralaca na području arhitekture, a poziv za sudjelovanje imao je samo dva uvjeta, životna dob ispod 45 godina i jedan realizirani projekt u Beču. Tada je izabrano 15 timova, čiji su radovi bili predstavljeni u gotovo svim austrijskim Kućama arhitekture, te u Njemačkoj.

Poziv mladim arhitektima ponovljen je 2007., a radovi izabranih 12 biroa prikazani su na izložbi naziva "Yo.V.A.2".

Izložba je dosad bila postavljena u Austriji i Velikoj Britaniji, a izlaganje u Zagrebu organizirano je u suradnji Bečkog magistrata, Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba i Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.

U sklopu gostovanja bečkih arhitekata održana su i predavanja dvaju bečkih arhitektonskih timova koji sudjeluju na izložbi, te dva okrugla stola, na kojem se, među ostalim, govorilo i prometnoj problematici Beča, temi korisnoj i za Zagreb.

Izložba u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU bit će otvorena do 26. travnja.


Gradske vijesti - 2009.