clanak False

Najavljen Dan narcisa

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavljen Dan narcisa, tradicionalna javnozdravstvena akcija za podizanje svijesti o raku dojke. 
15.03.2016.
Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Ligom za borbu protiv raka i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar,  13. godinu za redom  organizira javnozdravstvenu akciju Dan narcisa, a Zagrepčanke će tom prilikom moći obaviti i besplatan mamografski pregled, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi na kojoj su uz gradonačelnika Milana Bandića i pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum, sudjelovali i čelnici partnerskih organizacija.

Povodom Dana narcisa organizirana je mobilna mamografija u subotu 19. ožujka 2016. godine na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 – 14 sati. Pozivamo naše sugrađanke starije od 40 godina da se predbilježe za ovaj besplatni pregled na broj telefona 01 46 96 309 ili 01 46 96 347. One žene koje ne stignu na mamografski pregled u subotu 19. ožujka mogu se na isti broj telefona prijaviti na pregled za neki drugi termin u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 16.

Zahvalivši suradnicima na organizaciji, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je važnost stalnog poduzimanja mjera prevencije od te zloćudne bolesti uzevši u obzir činjenicu da se radi o karcinomu kojeg je moguće otkriti na vrijeme kada je bolest u velikom postotku izlječiva.

Poticaj za pokretanje ove važne javnozdravstvene kampanje krenuo je  od činjenice da je rak dojke daleko najčešći rak u žena od koje na godinu u Hrvatskoj oboli između 2.200 i 2.600 žena, a svaka treća oboljela žena i umre od te vrste raka. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 500 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.200. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke u prošloj godini umrlo je 175 žena i 5 muškaraca, a u RH više od 1.071 žena i 15 muškaraca.

Naglasivši da svake godine u Hrvatskoj od raka dojke umire 1000 žena, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum također je istaknula važnost ranog otkrivanja ove bolesti te povećanja svijesti u ženskoj populaciji o mjerama prevencije i redovnih pregleda. Uvođenjem nacionalnog probira za rak dojke od strane Ministarstva zdravlja zacrtani su jasni ciljevi, no s obzirom na vrlo varijabilan i relativno malen odaziv žena na besplatne preventivne preglede, nužno je provoditi daljnju edukaciju žena svih dobnih skupina – rekla je pročelnica, dodavši da je Dan narcisa izuzetno bitan za podizanje javne svijesti.

U ime partnera Grada Zagreba na projektu, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga podsjetio je da se ova javnozdravstvena akcija u Zagrebu organizira od 1997. godine te je kao najveći problem definirao relativno nizak odaziv Zagrepčanki na mamografski pregled u odnosu na zapadno europske zemlje. Kako se čulo, žene najugroženijih dobnih skupina od 50 do 69 godina života koje su obuhvaćene ovim probirnim programom među oboljelim ženama čine oko 50 %, točnije 1029 u 2012. g. Međutim, podsjetio je dr. Eljuga,  ne smijemo zaboraviti na 402 žene oboljele od raka dojke u Hrvatskoj koje su mlađe od 50 godina i čak 797 njih koje su starije od 69 godina.  Rak dojke je najčešći uzrok obolijevanja od raka kod žena počevši već od 30. g. života! Podaci o smrtnosti još su dramatičniji. Prosječno 1000 žena umre od raka dojke svake godine u Hrvatskoj.

Gradske vijesti - 2016.