clanak False

Otvorenje multisenzorne sobe u Domu za starije osobe Medveščak

U Domu za starije osobe Medveščak, otvorena je adaptirana i opremljena soba za pomoć kod Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencija.
10.03.2016.

Prvu zagrebačku multisenzornu sobu za starije osobe Snoezelen, otvorio je u Domu za starije i nemoćne osobe Medveščak, gradonačelnik Milan Bandić u društvu ravnateljice Doma Krasanke Glamuzine i donatorice opreme Katijane Harašić. Riječ je o adaptiranoj i opremljenoj sobi koja omogućava stimulaciju osjetila kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija.

Krajem prošle godine otvorenjem prvog specijaliziranog odjela ovdje smo postavili temelje kad je u pitanju skrb i njega osoba oboljelih od ove opake bolesti, a danas smo se ponovo okupili kako bismo napravili novi korak za naše sugrađane, rekao je gradonačelnik Bandić. Nakon što je ravnateljici i svim zaposlenicima Doma čestitao na kontinuiranom radu i brizi za najosjetljiviju skupinu Zagrepčana, gradonačelnik je zahvalio Katijani Harašić na izdašnoj donaciji, zaključivši kako je Zagrebu i Hrvatskoj potrebno što više osoba koji će svoj novac uložiti u jedan ovakav hvalevrijedan projekt za kojega je Grad osigurao prostor.

Donacija je rezultat dugogodišnje suradnje s Domom i prenošenja znanja i iskustva o radu s osobama oboljelih od Alzheimerove bolesti, istaknula je donatorica i dodala kako se osjeća iznimno ponosno što je njezina vizija konačno postala stvarnost.

Kako je objasnila ravnateljica Glamuzina, radi se o sobi koja će korisnicima omogućiti stimulaciju osjeta i mogućnost stjecanja novih iskustava kroz miris, opip i zvuk. Cilj je da ugodna, opuštajuća atmosfera kod osoba koje boluju od demencije stvori osjećaj mira i spokoja. Snoezelen soba nije isključivo namijenjena dementnim osobama, već svima koji imaju poteškoće fizičke ili psihičke prirode kao i kod problema u ponašanju te autizmu, zaključila je ravnateljica.Više: Otvorenje prvog odjela za oboljele od Alzheimerove bolesti u Domu za starije osobe Medveščak

Gradske vijesti - 2016.