clanak False

Predstavljena Mobilna reciklažna dvorišta

Kao nadogradnja sustava odvojenog prikupljanja otpada, gradonačelnik Bandić predstavio je za javnost Mobilna reciklažna dvorišta.
04.04.2016.


Kao nadogradnja sustava odvojenog prikupljanja otpada, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predsjednicom uprave ZGH Anom Stojić Deban i voditeljicom podružnice Čistoća Marinom Lovrečki, predstavio je Mobilna reciklažna dvorišta (MRD) postavljena u gradskim četvrtima Brezovica (Prigradska ulica III. odvojak) i Trnje (Folnegovićeva ulica).

Riječ je o prva dva od ukupno pet koliko će ih, očekuje se, do kraja mjeseca biti postavljeno diljem grada u dogovoru s vijećima gradskih četvrti.  Slijede mobilna reciklažna dvorišta na Medveščaku, Črnomercu i Horvatovcu.

Dok Ministarstvo ne donese Plan za gospodarenje otpadom, mi ćemo raditi na tome da dižemo ekološku osviještenost i kulturu građana, tj da se otpad počne odvajati u što većem intezitetu. To ćemo postići mobilnim i fiksnim reciklažnim dvorištima te zelenima otocima. U lipnju ćemo ponovno napraviti inventuru da vidimo što možemo napraviti kako bi ljudima olakšali život  i smanjili račune. Recikliranje i oporaba su conditio sine qua non dok se ne donese Plan za gospodarenje otpadom i dok ne napravimo Centar za gospodarenje otpadom kao treću sastavnicu Strategije gospodarenja otpadom, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić.

Zakonska osnova predviđa da se mobilne jedinice minimalno dva puta godišnje premještaju na drugu lokaciju. Osnovna je prednost dostupnost građanima, naglasila je Marina Lovrečki te dodala da su MRD napravili zato što postojeći Zakon za fiksno reciklažno dvorište traži građevinsku dozvolu.

Također je najavila da je u tijeku postupak javne nabave za ugovaranje radova za izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta u Svetoj Klari dok je za fiksno reciklažno dvorište na području Peščenice, točnije u Čulinečkoj ulici u fazi izrada tehničke dokumentacije.

Kako se moglo čuti i vidjeti na lokacijama, građani će tako svakim radnim danom od 6,30 do 20,00 sati, a subotom od 6,30 do 14,00 sati, bez naknade, moći predati djelatniku otpad manjih količina i to čak do 30 različitih vrsta otpada, kao i neke vrste opasnog otpada: papir, karton, metal i metalnu ambalažu, staklo i staklenu ambalažu, ambalažu od plastike, odjeću i druge tekstilne predmete, jestiva ulja i masti, boje, ljepila, smole, deterdžente, lijekove, baterije, akumulatore, fluorescentne cijevi, zeleni otpad, električnu i elektroničku opremu…

U MRD otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju tamo već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta kojeg u konačnici uporabljuju ovlaštene tvrtke.

Sve informacije gađani mogu dobiti na brojevima telefona 614 64 77 ili na 072 500 400

Vrijednost investicije na svih pet lokacija je 1,7 milijuna kuna.

Više o Mobilnim reciklažnim dvorištima  - Na svakoj lokaciji postoje dva kontejnera koja su potpuno samostalna što se tiče komunalnih priključaka (napajanje struje se vrši pomoću fotopanela te postoje samostalne jedinice za vodu i odvodnju).
To su prenosive jedinice kontejnerskog tipa s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sanitarnim čvorom, umivaonikom, aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć.

 

Gradske vijesti - 2016.