clanak False

Pripreme za novi spektakl na Sljemenu

24.07.2017.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak da će za potrebe organizacije sljemenskih utrka za Svjetski kup u alpskom skijanju iz gradskih sredstava biti izdvojeno nešto više nego prijašnjih godina te najavio tajanstveni spektakl u središtu Zagreba, koji će biti još atraktivniji od staze u Bakačevoj ulici, na kojoj su u siječnju ove godine skijale legende Svjetskog kupa i zagrebačka djeca.U ponedjeljak je na sljemenskom Crvenom spustu boravila delegacija Međunarodne skijaške federacije (FIS) i obavila redovitu tehničku kontrolu staze na kojoj će se 3. i 4. siječnja 2018. godine najbolje svjetske skijašice i skijaši ponovno boriti za bodove u Svjetskom kupu i pobjedničku krunu.

Slalomska utrka skijašica je u kalendaru Svjetskog kupa od 2005. godine, a skijaši su se pridružili tri godine poslije. Oduzmemo li natjecanja koja su 2014. i 2016. godine morala biti otkazana zbog nedostatka snijega, skijašice će se u siječnju sljedeće godine za bodove boriti po 12. puta, a skijaši deveti.

Utrka skijašica je na rasporedu 3. siječnja sa startom prve vožnje u 13 sati, dok će druga započeti u 16.30 sati. Dan poslije Crvenim spustom jurit će skijaši, u prvoj vožnji od 12.45 sati, a 30 najboljih u drugoj vožnji od 16.30 sati.

"Veliki komplimenti organizatorima za prošlo izdanje utrke, ne samo za ono što su napravili na Sljemenu, već posebno i za popratne događaje vezane uz proslavu 50. godišnjice Svjetskog kupa u centru grada. Nakon otkaza prethodnih godina, napravljeni su dodatni napori i zahvaljujući tim ulaganjima u infrastrukturu za proizvodnju snijega nismo imali problema. Moramo biti svjesni klimatskih promjena i nastaviti ulagati u tu infrastruktruru", poručio je glavni direktor muških utrka za Svjetski kup Markus Waldner.

S njegovom se ocjenom složio i koordinator za Svjetski kup skijaša Emmanuel Couder istaknuvši da je potrebno posvetiti više pozornosti detaljima.

"Naše kontrole ne služi kako bismo ustvrdili hoće li ili neće biti utrke, već da vidimo kako ćemo ih učiniti još boljima."

Kako bi organizatori u tome uspjeli, za sljedeću će utrku na raspolaganju imati i više novčanih sredstava iz proračuna Grada Zagreba.

"Dat ćemo nešto malo više ove godine", najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Za ono što smo napravili s Adventom zaslužan je i Svjetski kup", dodao gradonačelnik te najavio još jedan sniježni spektakl u centru grada po uzoru na umjetnu stazu napravljenu u Bakačevoj ulici za prošlo izdanje Snježne kraljice.

"Napravit ćemo nešto još atraktivnije u centru grada", rekao je Bandić ne želeći još otkriti detalje.

Voditelj sljemenskog skijališta i zasnježenja Igor Žiljak vjeruje da su rashladni tornjevi za vodu, uvedeni prošle godine u sustav zasnježenja, jamstvo kako utrka neće doći u pitanje.

"Prošle smo godine otvorili skijalište za građanstvo 20. prosinca, zahvaljujući novom sustavu. Nadam se daljnoj modernizaciji", rekao je Žiljak referirajući se na dotrajalost snježnih topova koji su u pogonu od 2001. godine i od tada nisu mijenjani.

Voditelj natjecanja Reno Fleiss uvjeren je da će sa svojom sve brojnijom ekipom uspjeti još kvalitetnije pripremiti stazu, kad za to dođe vrijeme.

"Mislim da su nesretno izgubljene dvije godine stvar prošlosti", zaključio je Fleiss.

Direktor Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora Snježne kraljice Vedran Pavlek istaknuo je da su sljemenske utrke bile među pet najgledanijih u Svjetskom kupu prošle sezone, a redatelj prijenosa Ranko Varlai najavio je kako će i za sljedeće izdanje ekipa Hrvatske televizije učiniti sve ne bi li "što vjernije, ljepše i bolje prenijela u svijet ono što Grad Zagreb i Hrvatski skijaški savez pripreme".

"Brusimo sve do najsitnijeg detalja, gledamo gdje još možemo poboljšati organizaciju, iako smo letvicu postavili jako visoko. S poboljšanim sustavom zasnježenja dobili smo ranije otvaranje skijališta, a cilj nam je da sljedeću skijašku sezonu na Sljemenu otvorimo već početkom prosinca, što bi bilo korisno građanima, ali i našim reprezentacijama", zaključio je Vedran Pavlek.

Gradske vijesti - 2017.