clanak False

Promocija 218. broja časopisa Arhitektura


U auli zagrebačkog poglavarstva održana je danas promocija 218. broja časopisa Arhitektura posvećenog arhitektu Kazimiru Ostrogoviću.

27.02.2009.


Svakodnevno imamo priliku vidjeti s kojim iznenađenjem i divljenjem najugledniji svjetski arhitekti i svi drugi posjetitelji doživljavaju ovo djelo – takozvanu Gradsku vijećnicu - koje je svojim umjetničkim vrijednostima nadraslo vrijeme od prije pedesetak godina kada je sagrađeno.


Riječi su to gradonačelnika Milana Bandića kojima se obratio brojnim uzvanicima, arhitektima, umjetnicima i obitelji Ostrogović, okupljenima danas u auli zagrebačkog poglavarstva, a u povodu promocije 218. broja časopisa Arhitektura posvećenog arhitektu Kazimiru Ostrogoviću.
Poznati je arhitekt autor brojnih i značajnih gradskih projekata, među kojima je, osim zgrade Poglavarstva, kompleks Instituta Ruđer Bošković i Fakultet strojarstva i brodogradnje, a značajni su i njegovi brojni kvarnerski projekti.

O djelima ovoga umjetnika govorili su i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Goran Rako te glavna urednica časopisa Vera Grimmer, koja je istaknula kako je Ostrogović modernist druge generacije - politički i socijalno angažiran, koji nije udovoljio zahtjevima vlasti za monumentalizmom i reprezentativnošću, već je zadržao dignitet svoga modernističkog stava.


Gradske vijesti - 2009.