clanak False

U listopadu Svjetski kongres medicine usmjerene prema osobi

01.06.2017.
(Hina) - Zagreb će u u listopadu ponovno biti domaćin Svjetskog kongresa medicine usmjerene prema osobi, na temu onkoloških bolesti, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi. 

Kongres će se održati od 23. do 25. listopada na temu "Onkološke bolesti i medicina usmjerena prema osobi" - odnosno kako bolesniku koji je obolio od onkološke bolesti pomoći da ga se razumije kao osobu, a ne kao dijagnozu, istaknula je Marijana Braš, zamjenica predsjednika Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, organizatora kongresa.

Braš je izrazila ponos što je Zagreb ponovno izabran za domaćina nakon 2013., kada je u njemu održan prvi Svjetski kongres i kada je nastala Zagrebačka deklaracija o edukaciji u medicini usmjerenoj prema osobi. Ta se deklaracija sada podučava na sveučilištima u svijetu, a "okrenula je kurikulume na brojnim fakultetima".  

Predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja Veljko Đorđević pohvalio se da Zagreb ponovno postaje svjetskom metropolom u preventivnoj medicini i psihijatriji 21. stoljeća. Podsjetio je da su 2013. osnovali institut kako bi narod učili da živi u kulturi zdravlja, što znači da treba pokušati ukloniti sve moguće rizične čimbenike, kako bi narod živio dulje i kvalitetnije. "Dvije godine nakon nas Amerikanci su krenuli sa sličnim modelom", rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je kako je Zagreb ponovno dobio domaćinstvo Svjetskog kongresa medicine usmjerene prema osobi zbog Andrije Štampara, ali još više zbog javno-zdravstvenih aktivnosti koje se odvijaju u Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja u zadnje tri - četiri godine.

Gradske vijesti - 2017.