clanak False

Festival svjetske književnosti 2019.

09.09.2019.
Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.Festival je u nedjelju, 8. rujna otvoren u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda, a program traje sve do 14. rujna.

Ovogodišnja manifestacija u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će  čitav niz autora. Tako je Festival otvorio jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, koji je predstavio svoj  roman Patria, roman o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Od autora španjolskoga govornog područja uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a Festival će ugostiti direktora međunarodnog PEN centra katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Marija Angela Quintera.

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, europske prijestolnice kulture 2020., uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta. Sa zagrebačkim MSU-om na rezidenciji za mlade pisce u programu Read Me I am Yoursdolaze ukrajinski pisac Myroslav Laiuk te španjolska spisateljica Elena Medel.

Festival se, naravno, ne zadržava samo na španjolskim autorima, već ukupno dovodimo više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja. Kao i svake godine održat će se Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović.

Osim tradicionalnih Tribina Razotkrivanje, Dvostrukih portreta i programa Pisac i njegov čitatelj održat će se  niz stručnih predavanja i diskusija. Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari.

Više o programu Festivala na poveznici ovdje

Aktualno