clanak False

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uoči Međunarodnog dana žena obišao Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”

07.03.2023.
Uoči sutrašnjeg obilježavanje Međunarodnog dana žena gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom te ravnateljicom Željkom Barić obišao je sjedište Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”.

„Danas smo ovdje uoči Međunarodnog dana žena i koristimo to kao povod i priliku da skrenemo pozornost na temu ekonomske, političke i društvene borbe žena za ravnopravnost, jednakost, za radna i socijalna prava, što je jedna od naših temeljnih vrijednosti“, navela je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te dodala kako gradovi moraju činiti što mogu kada su u pitanju negativni trendovi nasilja.

Rodno utemeljeno nasilje, o kojem se u javnosti sve više govori, ima zabrinjavajući trend porasta, kao i brutalizacija obiteljskog nasilja, porast kaznenih djela u obitelji, nasilja u obitelji, femicida.

„Na sjednici Gradske skupštine u siječnju smo donijeli novu Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji u kojoj smo ponovili naš angažman i predanost aktivnostima koje se tiču i skloništa za žrtve nasilja“, napomenula je zamjenica Dolenec te dodala kako Grad Zagreb planira upravo skloništima dati na suupravljanje dio stanova iz gradskog fonda.

Svojim aktivnostima Grad Zagreb nastoji pomoći u ekonomskom osnaživanju žena koje izlaze iz skloništa olakšavajući im stambenu situaciju te, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kreiranjem specifičnih programa usavršavanja i osposobljavanja.

Dom je djeci i odraslim žrtvama obiteljskog nasilja svoja vrata otvorio 2007. godine kao prvi dom takve vrste u Gradu Zagrebu. Korisnicima svakodnevno pružaju uslugu smještaja, prehrane, održavanja higijene, brige o zdravlju i psihosocijalnog tretmana uz pravnu pomoć, a sve navedeno korisnicima smještaja je besplatno.

Gradske vijesti - 2023.