clanak False

Izložba “Balkanska putovanja Karla Absolona (1908. - 1922.)“ u Arheološkom muzej

18.09.2019.
U sklopu kulturnog programa Four seasons of Czech culture u srijedu, 18. rujna 2019. u Arheološkom muzeju u Zagrebu  održat će se otvorenje izložbe "Balkanska putovanja Karla Absolona (1908. - 1922.)."

Karel Absolon (16. lipnja 1877. - 6. listopada 1960.) bio je češki arheolog, geograf, paleontolog i speleolog, rođen u Boskovicama u Moravskoj, unuk je paleontologa Jindřicha Wankela. Tijekom studija na Karlovom sveučilištu u Pragu započeo je sa speleološkim istraživanjima u špiljama Moravský kras u Moravskoj. Godine 1907. postaje kustosom Moravskog muzeja u Brnu, a 1926. godine profesorom paleoantropologije na Karlovom sveučilištu u Pragu. Njegova najpoznatija postignuća su paleoantropološka otkrića na lokalitetu Dolní Věstonice, koja uključuju poznatu figuricu Venere. Radio je na sustavnom mapiranju špilja Moravský kras, uključujući Macocha jamu i pećine Pekárna, Punkevní i Kateřinská. Također je istraživao krške špilje na Balkanu, u Francuskoj i Engleskoj.

Izložba dočarava deset putovanja Karela Absolona po Balkanu od 1908. do 1922. godine. Tada je istraživao, u to vrijeme još nepoznati, Dinarski krš, fotografirao je etnografsku baštinu te se nakon putovanja dopisivao s jugoslavenskim znanstvenicima tog vremena kao što su Dragutin Gorjanović-Kramberger i August Langhoffer.
Autor izložbe: Petr Kostrhun, ravnatelj Centra za kulturnu antropologiju, Moravské zemské muzeum, Pavilon Anthropos Brno

Izložba je otvorena do 6. listopada 2019. godine.

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom 2019. godine svojim posjetiteljima i široj publici predstavlja međunarodni kulturni program FOUR SEASONS of CZECH CULTURE koji se sastoji od predavanja, izložbi, radionica za odrasle te koncerta. Cilj programa je predstaviti češku kulturu, glazbu, umjetnost i arheologiju široj hrvatskoj javnosti, ali i spojiti kulture ovih država kroz višeslojnu i plodonosnu suradnju. Navedeni program prva je međunarodna suradnja ovoga tipa i ove veličine koja je do sada izvedena u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ali i šire na razini kulturnih institucija grada Zagreba. Prvi se put realizira kulturni program koji se sastoji od ciklusa arheoloških predavanja, glazbenih koncerata, umjetničkih i arheoloških izložbi i tradicionalnih radionica, uz jedan specifičan detalj, a to je naglasak na češku tradiciju, baštinu i suvremeno stvaralaštvo. Ostvareni su kontakti s brojnim češkim kulturnim institucijama i pojedincima, koji su više nego spremni sudjelovati u projektu ovakvog obujma i značaja.

Aktualno