clanak False

Izložba posvećena talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju u MSU-u

06.09.2019.
Povodom četrdesete obljetnice performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju  Muzej suvremene umjenosti u Zagrebu otvara prvu izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju. Izložbu u suradnji realiziraju MSU i Associazione Paolo Scheggi uz podršku Galerije Tornabuoni i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Zagreba, a kustosice su Ilaria Bignotti i Jasna Jakšić.

Izložba, u suradnji s kolaborativnom izvedbenom skupinom BADco rekonstruira povijesni performans, održan u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu prije pedeset godina na otvorenju izložbe Typoezija koja je bila manifestacije Tendencije 4. Pedeset godina kasnije, ova ponovna izvedba nije samo posveta Paolu Scheggiju, jednom od najvažnijih talijanskih sudionika i suputnika Novih tendencija, već i prilika za refleksiju o odnosima vizualnih umjetnosti, jezika i performansa krajem šezdesetih godina proteklog stoljeća, te sagledavanje vizualne i konkretne poezije u kontekstu eksperimentalnoj umjetnosti neoavangarde. Osim toga, izložba donosi arhivsku i dokumentarnu građu, poput povijesnih fotografija Vladimira Jakolića i Arde Ardessi, kao i izvornu scenografiju i rekvizite korištene za Scheggijev performans.

Tijekom trajanja izložbe, BADco će u nekoliko navrata izvesti rekonstrukciju performansa u MSU galeriji. Datumi će biti objavljeni naknadno.
Izložba je otvorena 5.rujna, a može se razgledati do 11. listopada.

Aktualno