clanak False

Najavljena javnozdravstvena akcija “Djeluj sada!”

31.05.2022.
Grad Zagreb i ove godine,15. put zaredom, organizira za građanstvo najposjećeniju javnozdravstvenu akciju besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!”.

Akcija se odvija u suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, Klinike za tumore i Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, zatim Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska - CroMSIC.
Svake godine odaziv na preglede broji preko 1.000 Zagrepčana.

Aktivnosti projekta „Djeluj sada!“ na današnjoj konferenciji za medije, koja se održala na SRC Bundek, predstavili su dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra ,,Sestre milosrdnice" i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, prim. doc. dr. sc. Marija Buljan, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ,,Zdravi pod suncem", Lidija Kraljičković, dr. med., spec. interne medicine, kardiolog, zamjenica ravnatelja Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju ,,Srčana" te Petar Penava, dipl. oec., ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

„U sklopu projekta i ove će se godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u subotu, 4. lipnja u vremenu od 10.00 do 17.00 sati na SRC Bundek (jugozapadna strana, nasuprot Centra Bundek) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože. 20 liječnika specijalista pregledavat će građane u subotu, 4. lipnja, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice“, najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba. „Javnozdravstvene preventivne akcije ovakvog tipa od neizmjerne su važnosti. Posebno sam ponosna na sve što Grad Zagreb čini kako bi podigao razinu svijesti građana te ih potaknuo da vode brigu o svom zdravlju. Organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard, nego zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek. Stoga posebno ističem nužnost uvođenja ovakvih preventivnih programa ne samo u gradu Zagrebu nego i na nacionalnoj razini, naglasila je dr. sc. Šentija Knežević.

Govoreći o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, naglasila je važnost novih trendova u pojavi melanoma, odnosno javnozdravstvenim aspektima prevencije: „Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma. Veliki broj novootkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije! Akademkinja Šitum je također istaknula kako se iz godine u godinu bilježi veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože, te da je Hrvatska prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja. 

Doc. dr. sc. Marija Buljan, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ,,Zdravi pod suncem" osvrnula se na važnost provedbe javnozdravstvenih akcija, te naglasila tri ključna polja u borbi protiv zloćudnih tumora kože – poticanje svijesti o rizičnim čimbenicima za razvoj zloćudnih tumora kože, smanjenje pretjeranog izlaganja UV zrakama i stvaranje navike samopregleda. Kako je naglasila, uz preventivne akcije besplatnih pregleda madeža potrebno je kontinuirano i intenzivno raditi na edukaciji građana, s osobitim naglaskom na UV zaštitu u djece i mladih, zaključila je doc. dr. sc. Buljan.

Lidija Kraljičković, dr. med., spec. interne medicine, kardiolog, zamjenica ravnatelja Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju ,,Srčana istaknula je preporuke kojih bi se građani trebali pridržavati za vrijeme velikih vrućina: „Kardiovaskularni i plućni bolesnici naročito su osjetljivi na promjene temperature, promjene tlaka zraka i vlažnosti zraka. Velike vrućine i pojačano znojenje mogu dovesti do dehidracije, smanjenja volumena cirkulirajuće krvi, povećanja viskoziteta krvi, što može dovesti čak do venske tromboze, infarkta srca ili moždanog udara. Stoga građanima preporučujemo pravilnu rehidraciju, zaštitu od vrućine, laganiju prehranu i redovito uzimanje propisane liječničke terapije.“

Petar Penava, dipl. oec., ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb predstavio je aktivnosti s kojima će Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb sudjelovati u ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji “Djeluj sada!” na SRC Bundek. Široj javnosti prezentirat će se kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše te će tako svi zainteresirani građani moći sami naučiti kako pomoći unesrećenoj osobi. Također, u subotu, 4. lipnja, na SRC Bundek, u sklopu javnozdravstvene akcije “Djeluj sada!”, Crveni križ Zagreb će održati preventivna individualna savjetovališta za sve zainteresirane građane o pravilnom ponašanju na otvorenom za vrijeme velikih vrućina, s posebnim osvrtom na odgovorno ponašanje starijih i osoba s kroničnim bolestima.

Ovogodišnja akcija preventivnih pregleda madeža održat će se u subotu, 4. lipnja 2022. u vremenu od 10.00 do 17.00 sati na SRC Bundek (jugozapadna strana, nasuprot Centra Bundek).

Gradske vijesti - 2022.