clanak False

Predstavljen program 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču

17.10.2019.
Program 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču koji će se održati od 18. listopada do 5. studenoga ove godine predstavljen je na konferenciji za medije održanoj u utorka, 15. listopada u Kulturno informativnom centru. Program Festivala predstavili su pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, ravnatelj KIC-a Petar Bujas, umjetnički voditelj Festivala Josip Nalis, i pijanist Ivan Krpan, pobjednik 61. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferruccio Busoni 2017. godine.

Pročelnica Vuković Runjić izrazila je podršku Festivalu koji već 15. godinu tradicionalno omogućuje glazbene susrete hrvatskih glazbenika i hrvatske glazbene baštine u elitnim koncertnim prostorima grada Beča, uz želju i očekivanja da se manifestacija nastavi i dalje uspješno razvijati. Petar Bujas, ravnatelj KIC-a, kao novi nositelj projekta, zahvalio je Gradu Zagrebu prije svega na dodjeljivanju i preuzimanju ove važne manifestacije, ali i Ministarstvu kulture,Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, kao i Hrvatskom centru u Beču na iznimnoj i kontinuiranoj potpori u realizaciji i provedbi, te od ove godine i tvrtki Stingl koja hrvatskim pijanistima ustupa na korištenje koncertni glasovir Fazioli te prostor Stare gradske vijećnice.
 
Umjetnički voditelj Festivala Josip Nalis predstavio je program svih pet koncerata na kojima će nastupiti renomirani ansambli te mladi glazbenici virtuozi koji su ostvarili izniman uspjeh na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni. Istaknuo je kako je ovogodišnje festivalsko izdanje, uz pomno osmišljen i raznovrstan glazbeni program kroz nastupe pijanista Ivana Krpana te dua pijanista Lovra Marušića i ruske violončelistice Anastasije Kobekine. Također, istaknuo je kako 15. Festival predstavlja i svojevrsnu uvertiru u prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. koje će se početkom godine u Austriji obilježiti nastupom Ansambla LADO, ujedno i pod okriljem 16. Festivala hrvatske glazbe u Beču.
 
Poseban gost, mladi i renomirani pijanist Ivan Krpan zahvalio je na pozivu i uključivanju u program ovogodišnjeg izdanja. Programom koji će izvesti u prostoru Stare gradske vijećnice objedinit će glazbu dvaju njemačkih skladatelja romantizma koji predstavljaju “dva različita tabora“ – Franza Liszta i Johannesa Brahmsa te hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
 
Nalis je zaključio tiskovnu konferenciju najavivši kako početak Festivala zapravo započinje Auftaktom - predstavljanjem manifestacije koje će se održati u petak 18. listopada u Veleposlanstvu Republike Hrvatske. Prvi koncert i nastup Ansambla Dialogos održat će se u subotu 19. listopada u Wiener Hofmusikkapelle s početkom u 20 sati na kojem će se izvesti biblijska pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića - Judita.

Više informacija o programu možete pronaći na poveznici ovdje.

Aktualno