clanak False

Tjedna Svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

30.09.2019.
Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine od 4. do 10. listopada obilježava Tjedan svemira. U četvrtak, 3. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu: Svemirski letovi jučer, danas, sutra. Bit će riječi o razvoju svemirske tehnologije. Posjetitelji će moći čuti ponešto o  povijesnim letovima i različitim sustavima raketa-nosača te svemirskih brodova. Govorit će se i o tome što se sada radi na tom polju i što se planira u budućnosti. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom fotografija. Predavač je Ante Radonić.

U srijedu, 9. listopada 2019. u 18 i u 20 sati u planetariju Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu: Uzbudljivi svemir. Na predavanju će se publika upoznati sa svemirom kakvog danas poznajemo. Bit će riječi o planetima, zvijezdama i zviježđima vidljivima na nebu. U kupoli planetarija posjetitelji će moći potražiti poznatije zvijezde i upoznati se s njihovim glavnim značajkama, kao i  Mliječnu stazu koja je ključ za upoznavanje ostalih galaksija. Upoznat će se i s ostalim terminima vezanima za svemir poput crnih rupa ili tamne tvari. Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija.

U četvrtak. 10. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu: Povratak na Mjesec. U sklopu predavanja govorit će se o pripremama za ponovne ekspedicije s ljudskom posadom na Mjesec. U okviru prve slijedeće ekspedicije prva žena zakoračit će na prašnjavu površinu Mjeseca. Kada će to biti? Kakvi su planovi sa gradnjom orbitalne postaje koja će kružiti oko našeg prirodnog satelita? Koje zemlje će sudjelovati u budućim misijama? Koju će ulogu u tome imati privatne svemirske tvrtke? Tko trenutno istražuje Mjesec? Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom slika, a predavač je Ante Radonić.

Ulaz na predavanja je besplatan, a besplatne ulaznice mogu se rezervirati na telefon 01/4844 050 ili preuzeti osobno na blagajni muzeja. Broj ulaznica je ograničen.
 

Aktualno