clanak False

Zagrebačka filharmonija od rujna pokreće jedinstveni EU projekt

10.07.2019.
Zagrebačka filharmonija predstavila je svoj novi europski projekt na konferenciji za medije održanoj proteklog petka u Iloku. Projekt su zajednički predstavili  ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i Milan Radulović ispred Muzičke omladine Novoga Sada koja je partner u projektu intrigantnoga imena Fil(m)harmonija - Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina. Riječ je o projektu  koji će od rujna 2019. do srpnja naredne godine povezati četiri grada - Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Projekt je financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.
 
Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Velika je to vijest za cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost, veliki ponos za Zagrebačku filharmoniju, ali i izazov, kao i odgovornost koja stoji pred realizatorima ovoga projekta. A najkraće rečeno, ovaj zanimljivi, ali i vrlo zahtjevni projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: naš broj jedan orkestar - Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivog Charlieja Chaplina, te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma, tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih Chaplinovih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnom ambijentu otvorenih gradskih pozornica.
 
Već ovoga rujna prva je destinacija Novi Sad (3., 4. i 5. rujna), a odmah potom - 9., 10. i 11. rujna - i Ilok. U 2020. slijede Subotica (u svibnju) te naposljetku Vukovar (u srpnju). Gledajući na atraktivnost projekta - u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U izvedbama, kao gosti Zagrebačke filharmonije, sudjelovat će i šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada.
 
Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali ima i istaknuti turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novom Sadu i Subotici.
 
O privlačnosti i atraktivnosti Fil(m)harmonije, uz brojne i zainteresirane medije, najbolje, pak, govori jedna mlada obitelj koja je s djecom potegnula čak iz Osijeka, misleći da će već toga prijepodneva doživjeti susret s Chaplinom i Zagrebačkom filharmonijom. Zasad su, uz gostoprimstvo, mogli doživjeti jedino sjajnoga mladog maestra Krešimira Batinića koji će voditi sve izvedbe, a koji im je, kao i svima nazočnima, pokušao, zasad doduše riječima, prenijeti nezaboravno iskustvo izvedbi i čarolije kad glazba susretne film.
 
Nema, međutim, sumnje kako će već počekom rujna brojna publika potegnuti ne samo iz regije, nego i daleko šire kako bi doživjela jednu i jedinstvenu - Fil(m)harmoniju.
 

Aktualno