clanak False

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović na proslavi 97. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba

18.06.2022.
Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet pridružio se proslavi 97. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba, zajedno sa predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Joškom Klisovićem.

Park Maksimir i Zoološki vrt su magična mjesta našeg grada na koja se svi rado vraćamo.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Korlaet, dodavši kako je projekt Modernizacija II obuhvatio obnovu Prvog i Drugog maksimirskog jezera, restauraciju Čipkastog mosta, otvorenje Bioforenzičnog laboratorija i Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske te izgradnju nastambi za dabra i medvjeda. „Zoološki vrt modernizira se u skladu s duhom vremena i postaje sve zanimljiviji, raznovrsniji te ugodniji prostor za boravak životinja.“,  istaknuo je zamjenik gradonačelnika Korlaet i čestitao svim zaposlenicima Zoološkog vrta 97. rođendan.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba zahvalio je zaposlenicima Zoološkog vrta i sudionicima projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ na predanom radu, čiji je rezultat modernizacija Zoološkog vrta. Naglasio je kako od Zoološkog vrta očekuje da budu i dalje aktivni u podizanju standarda i apsorbiranju sredstava Europske unije te na taj način pruže zadovoljstvo svim građanima Zagreba i brojnim turistima koji ga posjećuju.

Ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok istaknuo je kako ovo nije samo rođendan Zoološkog vrta i njegovih djelatnika, nego i svih zaljubljenika u Zoološki vrt. Dodao je kako će se u Interpretacijskom centru održavati edukativni programi o hrvatskoj fauni i zaštićenim područjima Hrvatske te je uputio sve zainteresirane posjetitelje da informacije o geološkoj prošlosti našeg planeta, ali i špiljskom medvjedu mogu pronaći u replici špilje.

Na izvanredne okolnosti u kojima se izvodio ovaj projekt, među kojima su pandemija koronavirusa, potresi i poteškoće u nabavi materijala, osvrnuo se voditelj projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ Jurica Ambrožić.  Dodao je kako su, uz izgradnju novih građevina, veliki naglasak stavili na edukaciju mladih o zaštiti prirode i općim društvenim vrijednostima, što smatraju dugoročnom investicijom koja će im se sigurno vratiti.

Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je 35 milijuna kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija, a korisnik sredstava i nositelj projekta je Grad Zagreb, s partnerima: Javna ustanova Maksimir, udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i udruga Vjetar u leđa. Suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

U povodu 97. rođendana, predstavljeni su objekti izgrađeni u Zoološkom vrtu u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ te je svečano otkrivena spomen ploča dr. Vinku Buju, donatoru Zoološkog vrta.

Gradske vijesti - 2022.