clanak False

Gradonačelnik Grada Mainza u službenom posjetu Gradu Zagrebu

27.07.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa zamjenicom Danijelom Dolenec, predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem i suradnicima, sastao se danas u palači Dverce s izaslanstvom njemačkog Grada Mainza, predvođenim gradonačelnikom, ujedno i predsjednikom Gradskog vijeća, Michaelom Eblingom.

Gradonačelnik Tomašević poželio je dobrodošlicu gostima iz Njemačke koji su došli u službeni posjet, te naglasio kako je posebno zadovoljstvo ugostiti kolege i prijatelje iz jednog od najstarijih gradova prijatelja Grada Zagreba. „Odnos između Mainza i Zagreba dokazuje da se prijateljstvo koje je davno formalizirano i danas njeguje i nadograđuje“, poručio je.

Rekao je da se na sastanku najviše razgovaralo o temama gospodarske suradnje i o gospodarskom forumu koji bi se održao u Mainzu prilikom uzvratnoga posjeta, o kulturnoj suradnji, modernizaciji sustava javnog prijevoza i pomoći Mainza Zagrebu u obnovi od posljedica potresa.

Razgovarali smo i o zelenoj tranziciji koja je veliki izazov za Zagreb i Mainz, ali i za ostale europske gradove, a ponajviše zbog posljedica klimatskih promjena i ekstremnih temperatura kojima svjedočimo ovog ljeta. Očekujem da će kvalitetna bilateralna suradnja naših gradova donijeti nove investicije, povezivanje IT sektora, bolju ekonomsku suradnju u mnogim gospodarskim granama, kako bismo proveli ekološku tranziciju što kvalitetnije i brže, a na dobrobit svih građana“, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Istaknuo je da ga posebno veseli što će se krenuti u istraživanje različitih modela takozvane „građanske energije“, odnosno poticanja obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana, a takvi su modeli već implementirani u Mainzu i drugim gradovima.

Sretni smo što nas je Zagreb pozvao u službeni posjet i što boravimo u gradu s kojim nas povezuje dugi niz godina iskrenog prijateljstva. Na sastanku smo razmotrili mogućnosti ulaganja u startup firme, koje u Zagrebu rade dobar posao i koje mladima pružaju prvi korak u poduzetnički život'', rekao je gradonačelnik Ebling. Dodao je da i Mainz osjeća posljedice klimatskih promjena i toplinskoga vala, što pokazuje rijeka koje teče kroz grad, a koja je gotovo presušila.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović je poručio da se ne radi samo o razmjeni iskustava, nego o kvalitetnoj suradnji na zajedničkim projektima. „Ulaganje u startup firme tek je jedan primjer intenziviranja suradnje između dva grada. Imamo političku volju koju želimo pretočiti u konkretne projekte“, rekao je.

Izaslanstvo Grada Mainza boravi u Hrvatskoj do četvrtka, a danas su posjetili i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) na Velesajmu.

Gradske vijesti - 2022.