clanak False

Mjesec borbe protiv raka dojke - Dan zdravih dojki

U okviru akcije Dan zdravih dojki, u subotu, 17. listopada, sugrađanke će moći obaviti besplatni mamografski pregled. Narudžbe na tel: 4696-309 ili 4696-393 .
15.10.2015.

Grad Zagreb, u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zajednicom pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, u subotu, 17. listopada, od 10,00 do 14,00 sati, na Trgu Petra Preradovića, obilježava Mjesec borbe protiv raka dojke javnozdravstvenom akcijom Dan zdravih dojki, najavila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Tijekom akcije, između ostalog, će se vršiti besplatni mamografski pregledi na mobilnom mamografu, a sugrađanke zainteresirane za pregled moraju se prethodno naručiti na brojeve telefona Zavoda Dr. Andrija Štampar – 4696-309 ili 4696-393. Nije potrebna uputnica.

Grad Zagreb uvijek je bio osjetljiv kad je u pitanju zdravlje građana. Kontinuirano podupiremo javnozdravstvene akcije i radimo na poboljšavanju uvjeta zdravstvene skrbi, a vodimo se prema standardima kojima je težio dr. Andrija Štampar, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Cilj nam je omogućiti svim sugrađanima što bolje uvjete liječenja kao i edukaciju o tome kako prevenirati bolesti.

Uz poziv sugrađankama da se u što većem broju odazovu na subotnju akciju i naruče za mamografske preglede, gradonačelnik Bandić najavio je da će Grad početkom sljedeće godine nabaviti još jedan mobilnim mamografski uređaj, kako bi se što više žena podvrglo preventivnom pregledu i na taj način na vrijeme otkrilo bolest koja je izlječiva u ranoj fazi. Naravno, kao i do sada, uređaj ćemo posuđivati za obavljanje pregleda u cijeloj Hrvatskoj onda kada neće biti potreban u Zagrebu.

Gradonačelnik i Grad Zagreb već 16 godina podupiru naše akcije u borbi protiv raka i mogu služiti kao primjer drugim gradovima i županijama, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga, napomenuvši da je ove godine pokrenuta i kampanja Zdrave dojke kako bi se još više približila i naglasila važnost preventive i ranog otkrivanja raka dojke. Do sada je kroz akcije besplatnih mamografskih pregleda 3.400 žena otkrilo bolest i na vrijeme se počelo liječiti i stoga ćemo u subotu podijeliti oko 3.000 knjižica Što moramo znati o raku dojke, dodao je predsjednik Eljuga.

Uz zahvalu gradonačelniku na novom mobilnom digitalnom mamografu koji će omogućiti još bolje i preciznije dijagnosticiranje, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar istaknuo je da su brojni životi spašeni zahvaljujući besplatnim mamografskim pregledima te ponovno naglasio da se za preglede samo treba predbilježiti na brojeve Zavoda. U suradnji s predstavnicima zagrebačkih gradskih četvrti pripremamo nastavak kontinuirane akcije besplatnih preventivnih pregleda za ciljanu skupinu žena od 40 do 50 godina, te one iznad 60 godina koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom, dodao je ravnatelj Šostar s napomenom da će i dalje mamografske preglede vršiti gdje ih god pozovu diljem Hrvatske.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli preko 2.000 žena, a umre ih oko 1.000. Uz dosadašnju preventivu te brojke su zabrinjavajuće, ali ipak u zadnjih par godina bilježimo i povećanje broja izliječenih, naglasila je pročelnica Šitum.


Obilježen Dan zdravih dojki na Cvjetnom trgu

Također u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv raka, danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatske, po drugi put održana javnozdravstvena kampanja Dan zdravih dojki. Cilj obilježavanja ovog dana je u što većoj mjeri proširiti informacije o tome kako očuvati zdravlje dojki te istovremeno podići svijest o važnosti preventivnih pregleda kod žena i djevojaka diljem Europe.

Preko dvije tisuće žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke a oko tisuću njih izgube tu borbu, u Zagrebu više od 180 a lani je u Hrvatskoj umrlo i 15 muškaraca. To je dovoljan razlog da se svi probudimo i učinimo ono što možemo. Bolje spriječiti nego liječiti  – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik je i ovom prilikom ponovio apel svim sugrađanima na redovne preglede -  Na inicijativu Grada u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokrenuli smo postupak nabave novoga digitalnog mamografa koji će se staviti u funkciju do Božića. Onima koji žele besplatan pregled ne treba niti uputnica, dovoljno je da se jave Zavodu i zakažu vrijeme pregleda – poručio je gradonačelnik. 

Zahvalivši Gradu na bezrezervnoj podršci, važnost ove kampanje objasnila je i predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatske, Vesna Ramljak. Cilj nam je animirati žene na djelovanje i razmišljanje o vlastitom zdravlju. Dijelimo letke, širimo informacije, pokazujemo kako raditi samopregled dojki. Uz pomoć liječnika, kirurga i naših suradnika želimo na jedan prirodan način ženama predočiti važnost zdrave prehrane i odaziva na pregled – rekla je.


 

Gradske vijesti - 2015.