clanak False

ŽIVE SLIKE

23.11.2009.

 

Ovdje se prikazuju žive slike!

            To je natpis koji se ujesen 1898. pojavio u jednoj dvorišnoj zgradi u Ilici. Odmah je privukao pažnju Zagrepčana, premda su oni žive slike poznavali sa sajmova, različitih javnih priredbi i zabava. Nije bilo javne priredbe u gradu koja ne bi završavala tableauom uz bengalsku vatru. Zato onaj poziv na prikazivanje živih slika u Ilici, koliko god je privukao Zagrepčane, nije ih i iznenadio. Međutim, nisu bili svjesni kako ih se, zapravo, poziva da prisustvuju senzacionalnom izumu 19. stoljeća, koji će uskoro osvojiti cijeli svijet i postati dnevnom potrebom civiliziranog čovjeka – kinematografu!

            Predstava je započela u dvorišnoj prostoriji. Publike nije bilo mnogo. Dosta mjesta ostalo je prazno. Na iznenađenje gleda1aca, u prostoriji nije bilo pozornice, nego samo veliko bijelo platno na zidu. Na platnu je zatitralo svjetlo ref1ektora i opet se ugasilo. To se ponovilo nekoliko puta, a onda su preko platna prošle neke nejasne sjene i iščeznule. To je trajalo nekoliko minuta. Nestrpljiva publika počela se smijati i praviti šale na račun priređivača. No, odjednom su dvoranom odjeknuli krikovi čuđenja i zaprepaštenja. Na ekranu se pojavila lokomotiva koja je juri1a punom parom, kao da će se zaletjeti među publiku. Preko platna projurio je brzi vlak koji će se čas kasnije zaustaviti na velegradskom kolodvoru. Mnoštvo putnika koji su izlazili i ulazili u vagone, zaposleni kondukteri, nosači s kolicima, prodavači novina, sve se to vrzmalo pred očima začuđenih gleda1aca. Poslije toga platnom su projurili konji u punom trku. Slike su prikazivale konjsku utrku u Autei1u pokraj Pariza. Na kraju, komična scena: bračna svađa. Pijani muž došao je u sukob sa svojom boljom polovicom, pa ga je ona izmlatila metlom... Gledaoci su bili oduševljeni i mahnito aplaudirali. Po cijelom Zagrebu pronio se glas o još jednom neviđenom čudu. Mnogi su htjeli čudo vidjeti, ali su Francuzi održali samo jednu priredbu i otišli iz Zagreba (Krešimir Kovačić).

            Prije nego što će dobiti prvi stalni kino, grad su početkom stoljeća posjećivali različiti putujući kinematografi, koji su imali vlastite agregate, a predstave se nisu davale u dvoranama, nego u velikim šatorima nalik na one cirkuske. Godine 1900. Iso Kršnjavi osnovao je poduzeće Urania koje je po školama đacima prikazivalo slike velikih evropskih gradova i različite kulturno-povijesne spomenike, a prikazivan je i film o Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. Zagreb 1906. napokon dobiva i svoj prvi stalni kino, i to u Gajevoj ulici na mjestu gdje je danas Hotel Dubrovnik.

            Za prikazivanje nekoga francuskog filma na blagajni prvoga zagrebačkog kina u Gajevoj osvanuo je natpis: Ženama i djeci zabranjeno! U filmu je očito bilo i slobodnijih scena, za ondašnje shvaćanje morala, dočim je istaknuta takva zabrana.

            Zabrana je, a što se moglo očekivati, izazvala i razbjesnila Zagrepčanke, koje su, pomalo uvrijeđene, došle navečer u Gajevu pred kino paziti da njihovi muževi ne bi na predstavu bez njih. A neki je desetogodišnji dječarac došao, navodno, s osobnom kartom svojega tridesetogodišnjeg strica, uporno tvrdeći da je na fotografiji on i da mu je trideset godina! Ali, gle slučaja, među uvrijeđenim ženama slučajno se našla i strina, pa je dječak umjesto kinu, prisustvovao cirkusu, s obvezatnim preskakivanjem preko metle...

            Iste 1906. otvoren je i tzv. Ćirilo-metodski bioskop u Masarykovoj ulici, na mjestu današnjeg kina Europa. Godinu dana poslije otvoreno je na uglu Petrinjske i Amruševe kino Edison, a nekoliko godina potom Rudolf Mosinger otvara kino Apolo u Ilici 31, koje se potom zvalo Croatia, a danas je tu Kerempuh. Zatim se otvara kino Olimp u Ilici (danas Tuškanac), Metropo1 na Preradovićevu trgu (porušen 1931. i na njegovu je mjestu godinu dana kasnije podignuta zgrada kina Zagreb), Helios u Frankopanskoj (danas Dramsko kazalište Gavella), Europa, poslije Balkan-Pa1ace u Varšavskoj, Music-Hall u Nikolićevoj, kasnije Luxor, Građanski u Vlaškoj, Dom u Vlaškoj 70, Edison-Pa1ace u Tuškancu (Tuškanac); Capitol (Zagreb), Central (najprije Ilica 6, kasnije Petrinjska 4), Jadran u Ilici 42, Tomislav u Ilici 208, Union u Zvonimirovoj, Astoria u Ilici 10, Grič na Kvaternikovom trgu, Ton-kino u Trnjanskoj itd.


ZAGrebus by Imejlčec