clanak False

Blagdansko uređenje grada

Za nadolazeće blagdane u Zagrebu će uz ukrašene božićne jelke zasjati i 750 tisuća svijećica na više od 40 gradskih ulica i trgova.
25.11.2015.

Zagreb će u blagdanskom ozračju zablistati u subotu, 28. studenoga, kada će, šesnaestu godinu zaredom, u organizaciji Grada i Nadbiskupije zagrebačke biti zapaljena prva svijeća na adventskom vijencu oko Manduševca.

Toga će trenutka tisućama lampica zasjati i Zrinjevac, a u gradu će tijekom blagdana svijetliti čak 750 tisuća lampica, sastavnica dekorativnih elemenata kao što su svjetleći nizovi, zvona, lusteri, kugle i već poznata srca. Prema programu božićnog i novogodišnjeg uređenja Zagreba, za tu se prigodu koriste visoko učinkoviti led izvori svjetla, odnosno lampice velike trajnosti i niske potrošnje energije.

Kao i ranijih godina, naglasak je stavljen na kićenje glavnoga trga s pripadajućim ulicama: Ilica od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga, Frankopanska ulica od Ilice do Prilaza Gjure Deželića, Masarykova, Teslina, Petrinjska, Jurišićeva, Draškovićeva, Stara Vlaška, Bakačeva, Tkalčićeva ulica i Radićeva ulica, kao i potez Vlaške ulice do Kvaternikovog trga i Domjanićeve ulice. Ukrašavanjem će biti obuhvaćeni i Starčevićev trg, Trg Stjepana Radića, Trg žrtava fašizma, Trg Sv. Marka,  Podsusedski trg, Meštrovićev trg, Kvaternikov trg, Preradovićev trg, Britanski trg te Petretićev trg.

U Bogovićevoj, Gajevoj, Preradovićevoj, Petrićevoj, Margaretskoj, Preobraženskoj, Varšavskoj, Tkalčićevoj i u Ulici Pod zidom, postavit će se LED zastave kao nebeski svod.
Prigodna dekoracija bit će postavljena i na pročelja značajnijih zagrebačkih zgrada: zgrade Gradske uprave, Gradske knjižnice, Umjetničkog paviljona, Zagrebačku katedralu, Doma HDLU, te na knjižnicu i muzej u centru Sesveta kao i na Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.

Svjetleći umjetni borovi diljem grada

Osim prirodnih borova postavit će se i svjetleći umjetni borovi na slijedećim lokacijama: Dugave ispred Oktogona, Park Nehajska, parkovna površina ispred crkve u Sigetu, terminalima: Borongaj, Črnomerec, Savski most, Dubec, Dubrava i Ljubljanica.

Novost – stilizirani svjetleći borovi oko stupova javne rasvjete

Program božićnog i novogodišnjeg uređenja 2015./2016. u odnosu na prošlogodišnji u jednom dijelu sadrži novu dekoraciju. Nova dekoracija u obliku stiliziranih svjetlećih borova će se postaviti oko stupova javne rasvjete na Trg bana Josipa Jelačića, dok će se dekoracija u obliku svjetlećih kugli i prizmi postaviti na božićna drvca u svim središtima gradskih četvrti te na božićna drvca na Trgu Sv. Marka, Kvatenikovom trgu, Terminalu Dubec i Podsusedskom trgu.
                    
Ove će godine po prvi puta biti postavljena dekorativna rasvjeta u obliku svjetlećih nizova na drveće duž nogostupa sa zapadne strane Strossmayerovog trga.
                    
Zasvijetlit će i podsljemenska zona

Postava dekoracije je započela 3. studenoga postavljanjem ukrasnih elemenata u stiliziranom obliku „dvostrukog zvona“ na stupove javne rasvjete u podsljemenskoj zoni – Markuševec te se nastavila na drugim lokacijama od prema centru grada.
                   
Kao u Beču i Rimu

Po uzoru na Beč postavljaju se crvene kugle promjera 100 i 150cm i crvena srca veličine 2x2m. Drveće se ukrašava sa bijelim, odnosno plavim LED diodama. Prije tri godine uvelo se i postavljanje svjetlećih led zavjesa crven-bijeli-plavi u boji Hrvatske zastave u samom središtu grada. Uzor je ovaj put bio grad Rim.

Raskošna smreka, dar gradu

Zrinjevac postavlja blagdanska drvca na brojnim gradskim lokacijama, posebno u središtima gradske četvrti, a redakcija www.zagreb.hr prisustvovala je premiještanju drvca iz dvorišta našega sugrađana Milivoja Puklina na raskrižje ulice Medpotoki s Alejom Bologna.

Gospodin Puklin darovao je Gradu 13 metara visoku smreku koju je u svom dvorištu na Črnomercu posadio prije 30 godina. Zadovoljan je što je ovom gestom pridonio blagdanskom ugođaju u gradu u kojemu živi:

Ovu sam smreku posadio kada su moja djeca još išla u školu. Danas je sa mnom unuk i jako nam je drago da će naše drvo biti dio prekrasne božićne priče Zagreba.

Prema riječima tehničkog rukovoditelja Podružnice Zrinjevac Jure Leke, u posljednjih desetak godina povećao se interes građana za ovakvom vrstom donacije do koje dolazi iz raznih razloga, a jedan od njih je i besplatna sječa i odvoz drva.
 

Više o Adventu u Zagrebu:

 Advent u Zagrebu


Advent 2015. i doček Nove godine na Trgu bana Jelačića

Gradske vijesti - 2015.