clanak False

Ministar Baden-Wurttemberga kod gradonačelnika Zagreba

19.09.2012.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u prostorima Gradske uprave ministra za zaštitu okoliša, klimu i energetsko gospodarstvo Baden–Württemberga Franza Unterstellera, također i zastupnika zemaljskog parlamenta koji s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Uvijek je korisno čuti iskustva drugih, posebno onih koji su na području energije, održivog razvoja i zaštite okoliša postigli značajne rezultate – rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da je u Zagrebu na tom planu u zadnjih 12 godina učinjeno doista mnogo. Izdvojio je sanaciju odlagališta otpada Jakuševec i izgradnju centralnoga pročistača otpadnih voda, te planiranu izgradnju spalionice.

Upravo u potonjem, predstavnici Baden -Württemberga imaju bogato iskustvo. Danas imaju čak šest spalionica i nijedno odlagalište otpada. Prema riječima ministra Unterstellera, bio je to dugotrajan put financiran iz Europskih fondova.

U izlaganju o postignućima na području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ministar Untersteller je istaknuo i to da je, pripremajući se za stastanak s gradonačelnikom Zagreba i proučavajući što se sve činilo zadnjih godina na tom planu, zaključio da politika zaštite okoliša u Zagrebu zauzima važno mjesto, da su pred upravom veliki izazovi, te da će rado, zajedno s kolegama, pomoći u realizaciji ambicioznih planova.

Na sastanku je dogovorena uža suradnja ekspertnih timova Zagreba i gradova pokrajine Baden- Württemberg.

U ime Grada, sastanku kod gradonačelnika prisutvovali su: zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras,
pročelnik za financije Slavko Kojić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, pročelnik za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo, pročelnica za strategijsko planiranje Jadranka Veselić Bruvo, pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk i pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić.

Uz ministra Unterstellera, u izaslanstvu Baden- Württemberga bili su Eva Mannhardt, osobna savjetnica; Jutta Lück, ravnateljica uprave Središnje službe; Tobias Eisele, zamjenik načelnika odjela Europa; Michael Auer, predsjednik uprave udruženja Plattform Umwelttechnik; dr. Hannes Spieth, direktor Umwelttechnik BW d.o.o.,; dr. inž. Martin Sawillon, prokurist Agencije za klimu i energiju Baden-Württemberg, te NJ. E. Hans Peter Annen, veleposlanik SR Njemačke u RH.


Gradske vijesti - 2012.