clanak False

XII. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2012.

26.10.2012.

(Hina / www.zagreb.hr) – Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, gradonačelnik Milan Bandić najavio je XII. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2012., koji će se održati u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. listopada u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. 

"U području gospodarenja otpadom glavni nam je cilj pružiti našim građanima dobru uslugu", istaknuo je Bandić i dodao kako se Zagreb može pohvaliti da je za 99,83 posto stanovništva grada Zagreba osiguran redoviti odvoz komunalnog otpada što je i za europske standarde vrlo visoki postotak pokrivenosti tom uslugom. Pored toga, kazao je, dva puta godišnje se besplatno odvozi glomazni otpad, a Zagreb ima i devet reciklažnih dvorišta te dvije kompostane. "No, kao i svaki sustav i ovaj naš zagrebački može se unaprijediti, na čemu mi intenzivno i radimo", ocijenio je Bandić. 

Međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom je, tradicionalno, najveći stručni skup o otpadu u ovom dijelu Europe na kojem se očekuje sudjelovanje više od 300 eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i Europe. 

Tijekom dva dana glavni stručnjaci i znanstvenici za otpad iz ovog dijela Europe, kao i iz Europske unije, te Međunarodna stručna asocijacija za kruti otpad (ISWA) i organizacija JASPERS prenosit će domaćim stručnjacima znanja i iskustva preko izlaganja i dva okrugla stola čije teme pobuđuju pozornost zbog skorog ulaska Hrvatske u EU: Financiranje projekata iz sredstava EU fondova i Aktualno stanje u gospodarenju otpadom. Jaspers je organizacija koja osigurava pomoć u pripremi i izradi projekata koji se podnose za financiranje iz strukturnih i kohezijskih fondova EU u regijama Europe te predstavlja sponu između Europske komisije i europskih financijskih institucija, jer njome upravlja Europska investicijska banka (EIB – European Investment Bank), a sufinancira ju Europska komisija, Europska banka za rekonstrukciju i razvoj te KfW Grupa banaka. Za očekivati je da će sudjelovanje ove dvije međunarodne organizacije dugoročno doprinijeti uspjehu Simpozija te da će pojasniti svoje uloge i mogućnosti koje se nude sektoru gospodarenja otpada u Republici Hrvatskoj. 

Upitan od novinara kako komentira to što je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine rekao da je Zagreb jedina europska metropola koja ne koristi otpad za proizvodnju toplinske energije, Bandić je podsjetio na ono što je, Zagreb napravio "jedini u Hrvatskoj, a drugi tek trebaju napraviti". "Sanirali smo deponiju po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji, napravili smo pročistač otpadnih voda, mehaničko-biološki dio, jedini u Hrvatskoj", istaknuo je Bandić i dodao kako nisu napravili treću sastavnicu strategije, a to je termička obrada otpada i to zato jer još nije definirana lokacija, odnosno nije postignuto suglasje između javnosti, struke, politike i građana. 

Istaknuo je kako nema termičke obrade otpada bez reciklaže, jer je "pitanje kapaciteta termičke obrade otpada vezano s reciklažom i optimalno je da se od jedne trećine do 40 posto otpada spali i iz toga proizvodi toplinska i električna energija". Također je rekao da se ne smije pogriješiti u odabiru tehnologije i u modelu financiranja postrojenja za termičku obradu otpada na što će, kazao je, on kao gradonačelnik posebno paziti, te podsjetio da iz plina na odlagalištu otpada Jakuševec proizvode struju, jedini u Hrvatskoj. 

Upitan kako komentira prijedlog Kluba HSLS-HSS na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine da Grad sufinancira mjerače kako bi građani plaćali grijanje po stvarnoj potrošnji, Bandić je odgovorio kako je za to odgovorna Vlada i dodao da bi mjerači već bili ugrađeni da je Elektra Zagreb pod ingerencijom Grada.


Gradske vijesti - 2012.