clanak False

Predstavljanje projekta Silver City u ZgForumu

19.04.2017.

 

 

       

 slika 1                                                        slika 2                                                             slika 3

 

 

Pilot projekt Religijski turistički vodiči

 

U ZgForumu je u četvrtak, 18. rujna 2014., održan Info dan pilot projekta Religijski turistički vodiči. Događaj je organiziran u sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2014., pod tematskim područjem promoviranja aktivnog starenja te aktivnog sudjelovanja građana Zagreba treće životne dobi. Navedeni pilot završna je faza projekta Silver City, financiranog od strane Europske Unije i namijenjenog reintegraciji starijeg stanovništva.

Vodeći partner na projektu Silver City i podnositelj projektnog prijedloga je gradska četvrt Zugló iz Budimpešte. Na poziv mađarskih partnera Sveučilište u Zagrebu je pristupilo projektu, čineći tako šesteročlanu skupinu glavnih partnera. Uz Zugló i Zagreb, partneri na projektu su Općina Treviso (Italija), Općina Burgas (Bugarska), Ekonomski institut Maribor (HRDC; Slovenija) i Općina Galati (Rumunjska), a kao strateški partner sa zagrebačkim Sveučilištem surađuje Grad Zagreb. Projekt se provodi od listopada 2012. do rujna 2014. godine.

Info dan, organiziran sa svrhom predstavljanja projekta, organiziran je u ZgForumu, prostoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada namijenjenog komuniciranju s javnosti. Ovim događanjem nastavljena je dobra međuuredska i međuinstitucionalna suradnja radi koje je prostor ZgForuma inicijalno i otvoren. Voditelj projekta, prof.dr.sc. Zoran Stiperski s Geografskog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pozdravio je uzvanike, a nakon njegovog govora, izaslanica Gradonačelnika, Vera Šimić Jajčinović iz Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, naglasile su potporu projektu i njegov doprinos u Europskom tjednu mobilnosti.

 

U prezentacijama koje su uslijedile izneseni su osnovni ciljevi i aktivnosti projekta Silver City. Svaki od projektnih partnera iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunjske i Slovenije imao je zadatak definirati pilot projekt u svojoj regiji, usmjeren na ekonomsku ili volontersku perspektivu integracije stanovništva starijeg od 50 godina. Suradnja projektnih partnera u Zagrebu rezultirala je pilot projektom naziva Religijski turistički vodiči, kojim je 20 izabranih kandidata sudjelovalo u edukaciji za turističkog vodiča u Gradu Zagrebu, s dodatnim programom edukacije o religijskoj baštini Grada Zagreba. Predstavljen je inovativni pristup kojim su Sveučilište u Zagrebu i uredi Grada Zagreba prepoznali aktivnu ulogu stanovnika „zlatne dobi“ u promoviranju socijalne mobilnosti. Doprinos turističkom razvoju Grada te značaj koji projekt predstavlja za turističke agencije prepoznat je od strane Igora Auferbera, predstavnika turističke agencije Tureta Travel, koji se obratio nazočnim s velikim interesom za ovakve i buduće inicijative. Osobno iskustvo sudjelovanja na projektu iznijela je polaznica tečaja za vodiče, Gordana Maravić, objašnjavajući kako je tečaj bio izvrsna prilika za usvajanje novih znanja, socijalizaciju no isto tako i poticaj za nove poduzetničke inicijative. U svjetlu navedenog gospođa Maravić je iznijela namjere utemeljenja udruge građana s ciljem promicanja kulturne baštine Grada, osmišljavanja novih tura za umirovljenike, posebno prilagođenih njihovim interesima i mogućnostima, te djelovanje na području širem od svoje početne edukacije.

 

Nakon kratke serije izlaganja, polaznici tečaja za vodiče i prisutni predstavnici turističkih agencija te gradskih ureda su razmijenili mišljenja o diskutiranom projektu i dogovarali o budućoj suradnji. Sljedeći korak je praktičan rad polaznika tečaja u turističkom sektoru Grada Zagreba te daljnja suradnja Grada, Sveučilišta, turističkih agencija i starijih građana.


Novosti u ZgForumu