clanak False

Radionica „Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost“

19.04.2017.


U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 17. rujna u ZgForumu je održana radionica „Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost“. Na radionici je održano sedam prezentacija, a završila je raspravom na kojoj su sudjelovali svi prisutni.

Uvodni govor održao je Stjepan Kelčec – Suhovec iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, nakon čega je predstavio moderatoricu radionice Željku Pavlović i Krešimira Miletića koji je prisutnima održao kratki govor o Europskom tjednu mobilnosti čiji je moto „Odaberi, promijeni, kombiniraj“.

Stjepan Kelčec – Suhovec je u prezentaciji „ZagrebPlan 2020+ - prema održivoj mobilnosti“ govorio o dosadašnjim poboljšanjima na području prometnog razvoja. kroz prikaz  ZagrebPlana, te o planovima budućeg razvoja prometne infrastrukture i sustava i regionalne prometne povezanosti.
Damir Kapuđija govorio je o izradi prometnog master plana, temeljnog strateškog dokumenta dugoročnog prometnog razvoja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije.

Slijedila je prezentacija „Razvoj integriranog prijevoza putnika – ustrojstvo društva IPZP d.o.o.“ koju je održao Marijan Ključarić, a u kojoj je prisutne upoznao sa svrhom i ciljevima realizacije projekta IPP-a, osnovnim karakteristikama područja buduće primjene modela IPP-a, te realiziranim i planiranim aktivnostima.

Matija Vuger je prezentacijom „EU projekt Ch4llenge – pilot projekt Participacija i međuinstitucionalna suradnja“ sudionike skupa upoznao sa dosadašnjim projektima Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, ali se i osvrnuo na projekt Ch4llenge kao inovativan i participativan korak u planiranju održive mobilnosti u gradovima. Cilj pilot projekta „Participacija i međuinstitucionalna suradnja“ je izrada metodologije kontinuirane razmjene informacija, edukacija i uključivanja građana u otvoreni dijalog kako bi iznijeli svoje vizije i mišljenja u najranijoj fazi projekta. U sljedećoj je prezentaciji predstavio i novi projekt „SocialCar“ kojemu je cilj promovirati među građanima dijeljenje vožnje (carpooling) i približiti im dostupne informacije o javnom prijevozu uz pomoć softvera za planiranje ruta putovanja, te na taj način smanjiti prometno zagušenje i troškove prijevoza, oslanjajući se na jaču povezanost ljudi putem društvenih mreža.

Prezentaciju „Razvoj biciklističkog prometa u Gradu Zagrebu“ održao je Ante Nevistić, a orijentirana je na biciklistički promet kojemu je potrebno prilagoditi infrastrukturu i realizirati projekte povezane uz biciklizam. U sklopu prezentacije spomenuo je i projekt „Greenway“ koji bi trebao osigurati odvijanje biciklističkog prometa u dvije trake na kruni Savskog nasipa, te projekt „Bike on Bus“ koji će smanjiti automobilski promet i povećati broj rekreativaca.

Posljednju prezentaciju „Cikloturizam – putovanje kroz Zagreb i njegovu okolicu“ održala je Zrinka Zekić koja je predstavila sustav bicikala Nextbike i njegove stanice koje su locirane na prometnim i turistički atraktivnim lokacijama, a čijim se korištenjem povećava broj biciklista i na taj način potiče odgovorne na ulaganje u obnovu i gradnju biciklističke infrastrukture.

Na kraju radionice sudionici su pozvani da Europski tjedan mobilnosti iskoriste na najbolji mogući način te da iz mnoštva događanja odaberu aktivnosti koje im najbolje odgovaraju.

 
 

Novosti u ZgForumu