clanak False

ZgForum_Završni sastanak CH4LLENGE konzorcija u Zagrebu

11.02.2016.


U ZgForumu održan je završni sastanak konzorcija CH4LLENGE Projekta u Zagrebu koji je ispred Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada otvorio pomoćnik pročelnice g. Darko Šiško. Prisutne je pozdravio u ime pročelnice gđe. Jadranke Veselić Bruvo, te im zahvalio na njihovu sudjelovanju i doprinosu. Posebno se zahvalio predstavicama Rupprecht Consult – a s kojima imamo iznimno uspješnu suradnju, a ovaj projekt je samo jedan u nizu projekata na kojima smo zajednički  sudjelovali. Napomenuo je i kako su se zadnjih godina u gradu Zagrebu dogodile značajne demografske promjene, te kako prevladava trend odlaska stanovništva iz užeg gradskog središta u suburbana područja. Isto tako, spomenuo je i promjene vezane uz korištenje zemljišta, te pojavu sve većeg broja „brownfielda“, a upravo su ove činjenice prepoznate kao potencijalni izazovi u planiranju.

CH4LLENGE Projekt u Zagrebu okuplja 9 europskih gradova (Amiens, Brno, Budimpešta, Okrug Zapadni Yorkshire, Dresden, Ghent, Krakow, Temišvar i Zagreb), a glavni su mu cilj četiri ključna izazova u planiranju održive urbane mobilnosti: sudjelovanje, suradnja, odabir mjera i praćenje/evaluacija. Za svaki se cilj analizira lokalno stanje mobilnosti projektnog grada, razvijaju strategije za rješavanje problema urbane mobilnosti i provjeravaju rješenja za svladavanje detektiranih prepreka. Svaku aktivnost prati izbor mjera, njihova provedba, te praćenje i evaluacija. Koordinator projekta je Rupprecht Consult GmbH, tvrtka koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s planiranjem integrirane mobilnosti i SUMP – ovima u različitim dijelovima Europe, a koordinator lokalnih aktivnosti u Gradu Zagrebu je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Konzorcij projekta obuhvaća 17 partnera iz 12 zemalja, a izvan njega djeluje 26 gradova sljedbenika koji se zalažu za poboljšanje svojeg planiranja mobilnosti.

Predstavnice tvrtke Rupprecht Consult, Susanne Böhler – Baedeker i Miriam Lindenau, održale su kratku prezentaciju kojom su sudionike izvijestile o novostima projekta, kao i svim dodatnim informacijama koje se mogu pronaći na službenim internetskim stranicama Projekta (www.sump-challenges.eu). Predočile su i raspored budućih konferencija povezanih s problematikom SUMP –a, nakon kojih su sudionici izvijestili o stanju i fazama pojedinih aktivnosti. Nakon njihove prezentacije, prisutnima je prikazan kratki pregled dosadašnjih SUMP – ovih priručnika i brošura koje će ubrzo biti dostupne na službenim internetskim stranicama Projekta, a nakon toga su predstavljeni zadaci i trenutne faze u kojima se nalaze CH4LLENGE On-line Learning, te putokazi za gradove sljedbenike. Sastanak je priveden kraju prikazom završnog financijskog izvještaja, te diskusijom o dosadašnjim pilot – projektima.

Drugi dio ovog završnog sastanka održati će se u petak, 12. veljače, a sudionici će raspravljati o tome kako su se ciljevi Projekta odrazili na partnere, dionike i građane, te o rezultatima evaluacije CH4LLENGE aktivnosti. 
 
 
 
 
 
 

Novosti u ZgForumu