clanak False

Raspisani natječaji za umjetnička rješenja za spomenike dr. Franji Tuđmanu i Domovini

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavljeni su danas objavljeni natječaji za umjetnička rješenja za spomenike dr. Franji Tuđmanu i Domovini.
05.11.2015.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavljeni su danas objavljeni natječaji za umjetnička rješenja za spomenike prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Domovini koji će, kako je gradonačelnik Milan Bandić najavio, biti postavljeni na Trgu dr. Franje Tuđmana, odnosno, u produžetku Lenuzijeve potkove - na zelenoj površini između hrama glazbe KD Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave.
Uz gradonačelnika, konferenciji su prisustvovali i predsjednici ocjenjivačkih sudova za spomenike Vesna Kusin (spomenik Domovini) i Igor Zidić (spomenik dr. Franji Tuđmanu).

Ovo što danas prezentiramo od velikog je značaja za cijeli hrvatski narod i sve kojima je Hrvatska u srcu, jer to su natječaji za spomenik čovjeku bez kojega ne bi danas imali svoju samostalnu Domovinu i spomenik svima koji su dali živote za nju, naglasio je gradonačelnik Bandić. Možda ovo nije pravo vrijeme za to ali da je dr. Franjo Tuđman prije 25 godina mislio da nije pravo vrijeme, mi danas ne bi imali samostalnu državu. Prvi hrvatski predsjednik zaslužuje najljepši spomenik i mjesto na najljepšem trgu, a naša borba za samostalnost i pali branitelji mjesto sjećanja i pijeteta kod kojega će se zaustaviti i svi oni koji dođu posjetiti Zagreb.

Istaknuvši da Hrvatska ima dovoljno pametnih, nadarenih i sposobnih umjetnika i arhitekata, gradonačelnik Bandić napomenuo je i to da bi spomenike trebale raditi osobe koje osjećaju i ljube ovu zemlju.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Ocjenjivačkog suda za spomenik Domovini Vesna Kusin rekla je da su oba natječaja objavljena danas u Jutarnjem i Večernjem listu, na web stranici Grada Zagreb te u Udruženju arhitekata, gdje zainteresirani mogu dobiti sve relevantne informacije. Raspisivač i investitor natječaja je Grad Zagreb, a provoditelj i organizator Udruženje hrvatskih arhitekata.

Natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu traje do 12. siječnja 2016., a spomenik Domovini do 20. siječnja 2016., nakon čega slijedi žiriranje. Za otprilike tri mjeseca očekujemo idejna rješenja, dodala je Vesna Kusin. Vjerujemo da je tema izazovna i zahtjevna i da će se, osim pozvanih autora, javiti velik broj umjetnika i arhitekata.

Pozvani autori za spomenik dr. Franji Tuđmanu su Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić, a Ocjenjivački sud čine Igor Zidić, predsjednik, Vesna Kusin, dopredsjednica i članovi Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić i Ive Šimat Banov. Za spomenik Domovini to su Petar Barišić, Nikola Bašić i Idis Turato, a Ocjenjivački sud sačinjavaju Vesna Kusin kao predsjednica, Goran Rako, dopredsjednik, te Marijan Hržić, Damir Mataušić i Helena Paver Njirić kao članovi.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda za spomenik dr. Franji Tuđmanu Igor Zidić naglasio je da je riječ o složenim zadacima koji pretpostavljaju dobru suradnju urbanista, arhitekata i umjetnika. O ovim se spomenicima i lokacijama za njih dosta razmišljalo i raspravljalo i možda je baš sada dobar trenutak za realizaciju. Naravno, zbog svoje važnosti i povijesnog značaja zaslužuju najbolja mjesta, ali to ne znači da trebamo micati spomenik banu Jelačiću s glavnog gradskog trga.

S punom sviješću i odgovornošću ćemo napraviti sve kako bi napravili najbolji odabir, jer to je i naša moralna obaveza, a idejna rješenje se trebaju raditi stručno ali i s emocijama,
dodao je Igor Zidić.

Jedino što je limitirano je visina spomenika dr. Franji Tuđmanu i ona ne smije prelaziti četiri metra. Ništa drugo nismo uvjetovali jer da smo odredili materijal u kojem trebaju biti izrađeni, time bi već u početku nekima dali prednost, a želimo da ideje budu u potpunosti otvorene.

Posao pripreme natječaja potpisuje Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

PREZENTACIJA (pdf)

Natječaj za umjetničko rješenje Spomenika dr. Franji Tuđmanu

Natječaj za umjetničko rješenje Spomenika domovini


 


Gradske vijesti - 2015.