clanak False

Tjedan javne uprave u Microsoftu

21.05.2014.

Drugog dana Microsoftova tjedna javne uprave – CityNext – Dana lokalne i regionalne uprave, predstavnici javne vlasti i tehnološki stručnjaci bavili su se važnim temama za poboljšanje kvalitete svakodnevnog života građana.
Dan je započeo govorom prvog čovjeka Grada Zagreba Milana Bandića koji je predstavio viziju Zagreba budućnosti.

Zahvaljujem na prilici da još jednom pokažemo kako se u timu koji čine velika korporacija poput Microsofta i Grad mogu roditi dobre ideje, prvenstveno temeljene na međusobnoj stručnoj suradnji i zajedništvu, te time unaprijediti kvalitetu života u našem Gradu. Grad Zagreb i Microsoft Hrvatska potpisat će Sporazum o suradnji i time se još više povezati i obvezati da ćemo iskoristiti sve poslovne potencijale i velike investicijske mogućnosti koje pruža Zagreb, kao 28. metropola EU. Cilj nam je privući sektore koji svojom aktivnošću ostvaruju visoke dodatne vrijednosti kao na primjer Microsoftov sektor informatičko-komunikacijskih tehnologija. Otvaranjem novih centara izvrsnosti u Zagrebu, od strane uglednih svjetskih kompanija, otvaraju se široke mogućnosti pozicioniranja Zagreba kao dobrog mjesta za poslovanje i ulaganja u regiji. Na kraju, naša je želja da najbolje primjere iz EU i svjetske prakse prenesemo u Zagreb, rekao je gradonačelnik Bandić. 

Dan lokalne i regionalne samouprave obilježio je i okrugli stol na temu Što mogu ponuditi moderne županije, općine i gradovi. U raspravi su sudjelovali pročelnik za IT grada Rijeke Željko Jurić, Dario Runtić iz Udruge gradova, Tomislav Vračić, načelnik sektora za infrastrukturu, Uprava za e-Hrvatsku Ministarstva uprave i Hrvoje Kapetanović, direktor prodaje i sektora za rad s javnom upravom Microsofta Hrvatska, uz moderatora Željka Krizmanića. Okrugli stol obilježile su novosti vezane uz aktualne projekte data.gov.hr te eGrađani koje je iznio Tomislav Vračić, a koje bi, kako se slažu svi sudionici okruglog stola, mogle bitno utjecati na ubrzanje razvoja usluga koje lokalna uprava pruža svojim korisnicima te korištenja istih. Direktor prodaje Microsofta Hrvatska zadovoljan je što se u Hrvatskoj počelo raspravljati na ovu temu. Željko Jurić predstavio je dosadašnje projekte grada Rijeke i otvoren je za daljnju suradnju s Microsoftom kako bi unaprijedili život građana. 

Osim okruglog stoga, čija je atraktivna tema potaknula sve prisutne na razmišljanje, istaknula su se i neka predavanja. Jedno od njih je Upotreba modernih tehnologija u lokalnoj upravi – Tablets, Office365, Dashboard koje je iznio Tomislav Tipurić, tehnološki specijalist u Microsoftu. Kao jedan od najzanimljivijih dijelova nametnuo se onaj s partnerskim projektima i rješenjima u kojem je niz Microsoftovih partnera, među kojima su i Comping, eVision, IN2, InfoCumulus, Infodom, Libusoft Cicom, Omega software, Proteron savjetovanje te Span predstavili zanimljive projekte i rješenja. Stvaranje digitalnog društva podržala je i Lidija Malović, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Grada Karlovca, u svom predavanju Efikasno poslovanje javne uprave

Hrvatskim predavačima pridružila se i Martina Slabejova, direktorica poslovnog razvoja iz Microsofta koja je govorila o glavnim nositeljima i ciljevima Microsoftove CityNext inicijative. Slabejova je predstavila zanimljive implementacije koje podržavaju velike IT trendove naše ere: mobilnost, oblak, socijalne mreže i velike podatke koje omogućavaju modernizaciju, fleksibilnost, sigurnost i interoperabilnost te konkurentnost naših sela, gradova, regija i zemlje u cijelosti.

Tjedan javne uprave završit će sutra, danom posvećenim obrazovanju. (press materijal)


Gradske vijesti - 2014.