clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

14. studenoga - Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom obilježava Svjetski dan šećerne bolesti.
06.11.2014.


Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom i ove godine obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. 

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane, potpuno ili djelomično, proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Znaci šećerne bolesti su često mokrenje (poliurija), umor, slabost, žeđ, mršavljenje. Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica. U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima. 

Svake godine, pa tako i ove, nizom manifestacija i akcija, obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog. Nizom aktivnosti javnost se nastoji upozoriti na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Važno je što većem broju građana omogućiti da provjere šećer u krvi, a oboljelima približiti i dati nove informacije i spoznaje o mogućnostima liječenja i važnosti poznavanja vlastite bolesti. Kroz cijeli 11-i mjesec organiziraju se slijedeća događanja- dan otvorenih vrata Zagrebačkog dijabetičkog društva, javna mjerenja šećera u krvi, kolesterola, tlaka, BMI – a zainteresiranim građanima su na raspolaganju savjetovalište o zdravlju koje vodi stručno medicinsko osoblje, izložba proizvoda namijenjenih dijabetičarima, edukativna predavanja i radionice o prevenciji, liječenju i svakodnevnom životu sa šećernom bolešću. Za osobe s dijabetesom organizirane su šetnje i tjelovježbe s osvrtom na važnost fizičke aktivnosti.


U sklopu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti  posebno izdvajamo Izložbu proizvoda za dijabetičare koja će se održati u subotu, 8. studenog 2014., od 11 do 17 sati u Hotelu Dubrovnik, Gajeva 1, dvorana Centrum
gdje će biti organizirana kontrola šećera, krvnog tlaka, te unutrašnje i vanjske masnoće, analiza sastava tijela i BMI-a uz savjete nutricionista, pregled stopala uz savjete, mjerenje prokrvljenosti, prezentacije izlagača uz savjete i uzorke proizvoda, te savjetovalište i razgovor s liječnicima. Osim toga predstavit će se aktivnosti Obiteljskog kampa, Tombola u Dječjem kutku i Vesela igraonica i radionica slatke djece i prijatelja. Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Domom zdravlja Zagreb Zapad osigurao je dijagnostičku pretragu Hba1c za oboljele od šećerne bolesti kako bi ih upozorio na važnost te pretrage i kontroliranja bolesti.

 

Program obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti


Gradske vijesti - 2014.