clanak False

Parku prirode Medvednica Europski certifikat za održivi turizam

15.12.2014.

(ZNA.hr)  Park prirode Medvednica i Lonjsko polje jedini su u Hrvastkoj kojima je dodijeljena ovakva vrsta certifikat za održivi turizam koji dodjeljuje Europarc Federacija, a prvi radni dan kao parkovi s ovim prestižnim certifikatom proslavili su s dionicama svojih parkova i WWF-om koji im je pomogao u cijelom procesu kroz projekt „Parkovi Dinarskog luka“.

– Medvednica je jedan fenomenalan prostor za sport, za rekreaciju za boravak u prirodi i ono što svi također priželjkujemo je da sljeme odnosno Medvednica bude turistička destinacija, no ne bilo kakva turistitička destinacija, nego turistička destinacija održivog turizma. Grad Zagreb se uključio u izradu strategije održivog razvoja parka prirode Medvednica, mislim da su tu najmanje važna financijska sredstva s kojima se uključio, a puno je važniji taj ljudski angažman. Certifikat je samo početak da ćemo nastaviti jednu ljepu plodnu suradnju između Grada Zagreba i ustanove Park prirode Medvednica. Imamo nekoliko projekata već u pripremi na umu, sad smo malo porazgovarali o jednom ,nek to ostane zasad tajna, tako da je to tim veće iznenađenje. Mislim da nam je jedan veliki zajednički projekt izgradnja žičare do Sljemena, koja će isto tako snažno pridonjeti održivosti turizma u Parku prirode Medvednica, pa eto držim nam fige da budemo tolko uspješni sa tom novom žičarom.- rekla je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta „Parkovi Dinarskog luka“ pomogla parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje, Nacionalnom parku Una u BiH te srpskim zaštićenim područjima Nacionalni park Fruška Gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, da uspostave dobru suradnju s interesnim skupinama u parkovima i tako dođu do prave strategije o održivom turizmu, a konačno i do samog certifikata.

– Ovo je velika čast, ali i obveza. Okupili smo u ovom procesu dobivanja certifikata za održiv turizam, oko 70 različitih institucija okupili, a i neki veći dionici poput Grada Zagreba, ali i do najmanjih udruga, znači svatko koji se indirektno ili direktno bavi turizmom i posjećivanjem parka. Ono što nam sada slijedi je da obranimo poziciju koju smo sada zauzeli trenutno kao lidera na temi razvoja održivog turizma. Imamo pet godina da realiziramo 55 aktivnosti koje smo naveli. Gospođa Švaljek je spomenula žičaru, bit ćemo partneri, podrška, mi radimo centar za posjetitelje Medvegrad to je jedan veliki, strukturni i kapitalni naš projekt. Ima velikih kapitalnih, infrastrukturnih projekata ima onih malih sitnih poput promocije, zajedničkog marketinga Parka prirode Medvednica, kao jedne destinacije, da objedinimo svu ponudu koju ovaj park ima.- rekla je Snježana Malić Limari, ravnateljica PP Medvednica

– Ponosna sam jer smo kao dio dinamične priče Parkova Dinarida svi zajednodobili priznanje najveće europske organizacije parkova – Europarc Federacije. Proces nominacija pokazao je kako moderan pristup upravljanju parkovima daje rezultate, istinsko uključivanje dionika i preuzimanja odgovornosti svakog člana Foruma za održivi turizam garancija je uspjeha.- rekla je Andrea Štefan, v.d. direktora WWF-a u Hrvatskoj.

Konfereciji za novinare, povodom dobivanja i službenog početka provedbe Europskog certifikata za održivi turizam Europarc Federacije, prisustvovali su Snježana Malić Limari, ravnateljica PP Medvednica, Andrea Štefan, v.d. direktora WWF-a u Hrvatskoj, Nenad Strizrep, pomoćnik ministra za zaštitu prirode, Goran Gugić, v.d. ravnatelja PP Lonjsko Polje i Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba


Gradske vijesti - 2014.