clanak False

308 protiv mina

Svečanom zatvaranju humanitarnog projekta 308 protiv mina u galeriji Lauba , prisustvovala je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.
21.11.2014.

 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Sandra Švaljek prisustvovala je u galeriji Lauba svečanom zatvaranju humanitarnog projekta 308 protiv mina, održanog u organizaciji Peugeot Hrvatska, Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, ambasade Republike Francuske, RTL televizije i galerije Lauba.

Žalosno je da na području Hrvatske, nakon više od 20 godina ima još oko 590 kilometara kvadratnih minski sumnjivog prostora koji i danas predstavlja opasnost, zbog toga pozdravljam ovu hvalevrijednu akciju i želim što prije vidjeti Hrvatsku bez mina, istaknula je zamjenica Švaljek.

Okupljene je pozdravila ravnateljica vladinog Ureda za razminiranje Diana Pleština te veleposlanica Francuske Republike NJ. E. Michèle Boccoz koja je izrazila zadovoljstvo zbog još jedne uspješne hrvatsko-francuske suradnje te nadu da će Hrvatska uskoro u potpunosti biti bez mina. Veleposlanica je također naglasila kako će, kao finale ovogodišnje humanitarne akcije, Peugeot 308 biti poklon nevladinoj organizaciji - Centru M.A.R.E. koji je uključen u program brige o žrtvama mina.

Kako se čulo, Hrvatska se kao potpisnica Ottawske konvencije obvezala da će do 2019. postati zemlja bez mina, međutim još je potrebno oko 4 milijarde kuna da ostvarivanja te misije, stoga su humanitarne akcije poput ove uvijek dobrodošle.

Projekt se provodi već treću godinu zaredom pod nazivom Protiv mina, s ciljem prikupljanja sredstava za razminiranje minski sumnjivih područja na kojima živi gotovo 900.000 stanovnika Hrvatske. Ove godine, Peugeot 308, europski i hrvatski Automobil godine, oslikao je priznati slikar Lovro Artuković.


Gradske vijesti - 2014.