clanak False

U kinu "Tuškanac" otvoreni prvi "Dani domovinskog filma"

Prvi festival u okviru kojega se prikazuju filmovi posvećeni Domovinskom ratu otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.
14.11.2014.

 

Dokumentarnim filmom Zlatni lančić Miroslava Mikuljana započeli su Dani domovinskog filma, koji će se u kinu Tuškanac održavati do 17. studenoga u organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Prvi festival u okviru kojega se prikazuju filmovi posvećeni Domovinskom ratu u Hrvatskoj otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

 

Istaknuvši da je naša moralna obaveza i građanska dužnost podržati sve projekte koji se bave tematikom Domovinskog rata, zamjenica Švaljek zahvalila je svim pojedincima i institucijama, memorijalnim i istraživačkim centrima, filmskim umjetnicima i producentskim kućama koji skupljaju i obrađuju građu o ovoj važnoj temi.


Smisao projekta je prikazati i potaknuti produkciju na temu Domovinskog rata, educirati mlade, upoznati ih s važnim povijesnim danima obrane zemlje te nedostatna učenja iz školskih udžbenika o Domovinskom ratu nadopuniti filmovima.
Dani domovinskog filma obrađuju različite teme: od branitelja i istaknutih pojedinaca, vojnih akcija te razaranja sakralnih i kulturnih objekata sve do svjedočenja žrtava, a na ovom prvom izdanju Festivala bit će prikazani samo dokumentarni filmovi; najbolji će biti nagrađeni Deklaracijom Domovinskog rata za najbolje obrađenu temu i nagradom Hrvatska pastirica - Ptica koja uzlijeće za ukupni dojam.


U organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu, prije otvorenja Festivala održana je i vanjska prezentacija ratnog stradanja: Kroz cijeli Dežmanov prolaz postavljeno je 14 panoa sa slikama razorenih gradova (Pakrac, Slavonski Brod, Nuštar, Karlovac, Slunj, Zadar, Šibenik, Zagreb, Dubrovnik, Petrinja, Knin, Sisak, Škabrnja, Vukovar), ispred kojih su gradonačelnici i izaslanici predstavljenih gradova, uz delegaciju Grada Zagreba, zapalili svijeće u spomen na stradalnike Domovinskog rata.


Gradske vijesti - 2014.