clanak False

Započeo XIII. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom 2014.

U nazočnosti zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, započeo je dvodnevni međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom 2014.

06.11.2014.

 

Vodeći hrvatski i europski stručnjaci započeli su danas s razmjenom iskustava i prezentacijom znanstveno-istraživačkih radova u sklopu dvodnevnog međunarodnog simpozija Gospodarenje otpadom 2014. koji se 13. put održava u Zagrebu. Ovaj eminentni bi-anualni stručni skup, otvoren je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora, ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića te brojnih pripadnika znanstvene zajednice. 

Izrazivši zadovoljstvo što je Grad Zagreb već 26 godina domaćin ovako važnog skupa, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek istaknula je: Nema nikakve sumnje da je gospodarenje otpadom već dugi niz godina važna tema, ali približavanjem rokova koje je Hrvatska preuzela u okviru pregovora za članstvo u Europskoj uniji, gospodarenje otpadom postaje posebno aktualno. Zamjenica je dodala i da Zagreb, kao najveće gospodarsko i urbano središte u Hrvatskoj, ima posebno važnu ulogu u rješavanju ovog problema, pogotovo kad se uzme u obzir da se čak 20% ukupnih količina otpada proizvodi u Zagrebu. U novom promijenjenom okviru suočeni smo s ambicioznim ciljevima Europske unije usmjerenima na maksimalno očuvanje korisnih sastojaka otpada i primjenu hijerarhije gospodarenja otpada kako bismo u povijest poslali sadašnja odlagališta neobrađenog komunalnog otpada, naglasila je. Zaželjevši sudionicima uspješan rad uz poticajnu razmjenu mišljenja, zamjenica Švaljek izrazila je nadu da će zaključci s ovog skupa poslužiti kao putokaz i preporuka za mijenjanje dosadašnjeg vatrogasnog pristupa rješavanju problema s otpadom i pronalaženje rješenja, koja će nadići dnevne političke razmirice i prijepore te omogućiti sustavan i dugoročan pristup. 

Uspješan rad sudionicima Simpozija poželjeli su i član Upravnog odbora Međunarodne organizacije za gospodarenje otpadom Aleksej Atudorei, dekan Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Josip Mesec, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Franjo Tomić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je podsjetio da briga o okolišu kreće od pojedinca. Ministar je naglasio važnost odvajanja otpada, uvođenja cirkularne ekonomije, ali i edukacije stanovništva, uz poziv znanstvenicima da pomognu pri implementaciji svih sustava koji mogu pomoći smanjenju krajnje količine otpada. 

Na današnjem simpoziju okupili smo više od 60 znanstvenika i stručnjaka ne samo iz Hrvatske, već i Europske unije i regije te više od 150 sudionika, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija i direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Jasna Tucak Zorić, koja je navela i ambiciozne ciljeve skupa, objasnivši da sudionici žele biti dio rješenja, svjesni svih problema u uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i šire: Želimo definirati što kvalitetniju podlogu za donošenje odluka u pojedinim segmentima gospodarenja otpadom, na razini države, regionalne i lokalne samouprave i gospodarskih subjekata, zatim razmotriti mogućnosti za materijalnu i energetsku uporabu otpada, sagledati gospodarsku dimenziju gospodarenja otpadom i potaknuti bolju suradnju znanosti i gospodarstva te ukazati na važnost komunikacije – informiranja i edukacije te dijaloga u gospodarenju otpadom.
 
Organizatori Simpozija su Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO), Međunarodna organizacija za kruti otpad (ISWA), Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za prirodne znanosti, a pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Agencija za zaštitu okoliša.

 

 

Prijem u palači Dverce

Nakon jutrošnjih plenarnih predavanja u Gradskoj skupštini, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek primila je sudionike i organizatore Simpozija Gospodarenje otpadom u reprezentativnoj palači Dverce, kako bi im zahvalila na sudjelovanju na skupu koji se bavi ovako važnom temom. Zamjenica Švaljek svima je zaželjela još bolju suradnju, razmjenu iskustava, ideja i kontakata, istaknuvši da će rezultati Simpozija biti od izuzetne važnosti za Zagreb i dugoročno rješavanje problema gospodarenja otpadom. Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija Jasna Tucak Zorić istaknula je da se na dosadašnjim predavanjima stručnjaka iz zemalja Europske unije čulo kako svi, u nekoj mjeri, imaju problema u gospodarenju otpadom, ali jednako tako, da nijedan od tih problema nije nerješiv. 

 

Najava simpozija

Program

 


Gradske vijesti - 2014.