clanak False

"Martinje v Zagrebu"

Tradicionalna dvodnevna manifestacija Martinje v Zagrebu održava se na Trgu bana Josipa Jelačića 14. godinu zaredom.

15.11.2014.

 

Tradicionalna dvodnevna manifestacija Martinje v Zagrebu održava se na Trgu bana Josipa Jelačića 14. godinu zaredom, u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, KUD-a Prepuštovec, udruga Zagrebačko vinogorje i Vinska cesta Grada Zagreba te vinara Zagrebačke županije. Centralnom dijelu obilježavanja Dana sv. Martina, krštenju mošta, prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, koja je bila kuma mladome vinu.


U okviru manifestacije, 15-ak martinjskih biškupa iz raznih dijelova Hrvatske krenulo je iz Hrvatske kuće Materina priča Preradovićevom ulicom, preko Cvjetnog placa te dalje Bogovićevom i Gajevom ulicom do glavnog gradskog trga gdje su, zajedno sa zamjenicom Švaljek, sudjelovali u starom pučkom običaju - ceremoniji krštenja mošta. Ceremoniju je predvodio Josip Lipar, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec, čiji su članovi bili zaduženi za bogat kulturno-umjetnički program.


Zagrepčani i njihovi gosti još danas imaju priliku uživati u ovoj turističko-kulturnoj i eno-gastronomskoj atrakciji te degustirati i kupiti kvalitetna vina, koja su na 20-ak štandova predstavili vinari grada Zagreba i Zagrebačke županije.


Gradske vijesti - 2014.