clanak False

Nagrada "Luka Ritz" Luki Mihaliću i Barbari Rubinić

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, u Staroj gradskoj vijećnici tradicionalno je dodijeljena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

16.11.2014.

 

Luka Mihalić i Barbara Rubinić dobitnici su ovogodišnje Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Uručenje Nagrade tradicionalno je održano na Međunarodni dan tolerancije u Staroj gradskoj vijećnici, a u ime Luke Mihalića, posthumnu Nagradu preuzeo je njegov otac Boris.


Na svečanosti kojoj su nazočili i roditelji Luke Ritza, priznanja su uručili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor: učenici I. gimnazije Barbari Rubinić (Zaključak Gradske skupštine Grada Zagreba) i posthumno učeniku Osnovne škole Tituša Brezovačkog Luki Mihaliću (Zaključak Gradske skupštine Grada Zagreba) za izniman doprinos afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.


Citiravši Georgea Bernarda Shawa koji je rekao kako život nije u pronalaženju sebe, već u stvaranju sebe, zamjenica Švaljek istaknula je: Duboko vjerujem da je smisao života Luke Ritza upravo stvaranje sebe – sebe bez mržnje i netolerancije, sebe koji prihvaća drugačije, sebe koji predrasudu zamjenjuje radoznalošću i željom za spoznajom – onoga sebe koji previše voli zvijezde da bi se bojao noći. Život Luke Ritza je poziv svima nama, a naročito mladima, onima koji imaju najveću sposobnost i entuzijazam za prihvaćanje i izgradnju novih svjetova, na otpor svakom nasilju i diskriminaciji, u svim životnim situacijama i na svaki način. Zamjenica je zaključila kako su ovogodišnji dobitnici, svatko na svoj način, poruka svima nama da je prilika za plemenito i humano djelovanje – sada i ovdje.


Okupljene je pozdravio i predsjednik Skupštine Darinko Kosor, koji je naglasio: Dodjeljujući Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, vjerujem da je naš grad, vašim primjerima humanizma, angažiranja i odlučnosti, postao grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!


Gradske vijesti - 2014.