clanak False

Jubilarni 5. muzej ulične umjetnosti

Ovogodišnje peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti održat će se od 24. do 31. kolovoza u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici.
22.08.2014.

Ovogodišnje peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti održat će se od 24. do 31. kolovoza u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici, a na zadnji dan će se MUU službeno i otvoriti, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u prostoru ZgForuma, kojoj je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Kako je objasnila direktorica Muzeja Ivana Vukšić jubilarno izdanje Muzeja ulične umjetnosti donosi zaokret u prezentaciji: Za razliku od murala koji su bili najzastupljeniji prijašnjih godina, ove godine okrenuli smo se instalacijama, performansu i skulpturama. No cilj kao i svake godine ostaje isti – približiti suvremenu umjetnost običnom građaninu. 

Umjetnik Bruno Pogačnik, selektor ovogodišnjeg filmskog programa, predstavio je još jedan novitet MUU-u - filmski program koji se sastoji od 20 kratkih filmova umjetnika iz cijelog svijeta.
MUU će uz domaće, ugostiti i inozemne umjetnike, ove godine iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije i bosne i Hercegovine. 

Posebno zanimljiva je umjetnička instalacija Poruka u boci Gaelle Gottwald, likovne umjetnice i donedavne ravnateljice HDLU – a u Zagrebu. Tijekom trajanja instalacije posjetitelji će moći donijeti plastičnu bocu i postati dio umjetničkog rada fografiranjem i pisanjem poruke na isprintanoj fotografiji te ostavljanjem poruke. 

Instalacijom umjetnica želi podići socijalnu i ekološku svijest, što je posebno pohvalio gradonačelnik Bandić: Veseli me što se nekim novim programskim sadržajima osvješćuju goruća socijalna i ekološka pitanja. I ne samo da dižu ekološku i socijalnu svijest, već dižu grad Zagreb kao prepoznatljivu europsku metropolu te ga i turistički promoviraju i zbog toga ćete i dalje imati podršku Grada. 

U nedjelju, 31. kolovoza, posjetitelje će kroz čitav postav Muzeja Ulične umjetnosti voditi kustosica, a vodstva su organizirana svaki puni sat, s početkom u 15 sati, a posljednje vodstvo bit će u 18 sati, a cijeli program će završiti koncertom grupe ABOP.

 


Gradske vijesti - 2014.