clanak False

Svjetski dan Roma

U povodu Svjetskog dana Roma, zagrebačkom gradonačelniku uručena je zahvalnica Vijeća za izuzetne zasluge u poboljšanju položaja Roma u društvu.
08.04.2014.

 

Svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma u Staroj gradskoj vijećnici prisustvovao je, uz brojne visoke uzvanike, i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, kojemu je ovom prilikom uručena zahvalnica za izuzetne zasluge u poboljšanju položaja Roma u društvu.

 

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski je objasnio kako plava boja na romskoj zastavi predstavlja nebo, što je simbol Roma bez krova nad glavom. Zelena boja predstavlja travu, a crveni kotač je simbol neprestanog kretanja i slobode. To znači, rekao je, da su Romi stanovnici svijeta. Nadamo se da će ovaj dan biti prekretnica za sve nas.

 

Zahvalivši na svemu učinjenom, ne samo za zagrebačke, već i za hrvatske Rome, bivša gradska zastupnica Nura Ismailovski i predsjednik Vijeća Kamberovski uručili su gradonačelniku zahvalnicu Vijeća romske nacionalne manjine. Gospođa Ismailovski, čitajući Zaključak o dodjeli zahvalnice, naglasila je da Romi godinama kucaju na uvijek otvorena gradonačelnikova vrata, na vrata čovjeka koji socijaldemokraciju - živi. Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž Piri dodao je kako je ovo zapravo Dan najveće europske nacionalne manjine.

 

Uz čestitku na Svjetskom danu Roma, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako je Zagreb multikulturalna i multikonfesionalna europska metropola te je zahvalio na uručenom priznanju, dodavši da je ipak još puno zajedničkog posla pred Gradom i romskom zajednicom. Na svečanom skupu moglo se čuti i da je Zagreb, čak i prije Vlade Republike Hrvatske, počeo provoditi mjere pomoći Romima Akcijskim planom Grada za uključivanje Roma te da bi svi hrvatski gradovi, kada su u pitanju nacionalne manjine, svoj uzor trebali naći u Zagrebu.

 

Čestitke romskoj zajednici uputila je izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Danica Juričić Spasović te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

 

Podsjetimo, Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja, u spomen na Prvi svjetski kongres Roma, održan 1971. u Londonu, kada je usvojen naziv Rom te kada je određena službena romska himna, zastava i jezik.


Gradske vijesti - 2014.