clanak False

Niže cijene najma stanova i poslovnih prostora

Ova godina započinje sa smanjenjem cijena najma stanova i poslovnih prostora za 20%, najavio je na današnjoj press-konferenciji gradonačelnik Bandić.

02.01.2014.

Ovu godinu započinjemo s dobrim vijestima za naše sugrađane jer smo za, 20% u prosjeku snizili cijene najamnina za javno-najamne stanove i gradske poslovne prostore, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, na kojoj je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, te pročelnica za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Jasna Lukač, pročelnik za financije Slavko Kojić i pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić. 

Ovo je vjetar u leđa u kriznim vremenima za one koje se bave komercijalnim poslovima i olakšanje za građane koji nemaju riješeno stambeno pitanje, naglasio je gradonačelnik Bandić, dodavši da su cijene najma stana od 2,18 do 2,88 eura po metru kvadratnom najmanje u gradu, a vrijede i za one koji već imaju potpisan ugovor i za one koji će ga tek potpisati. Radi se o 998 javno najamnih stanova i 1994 poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba, napomenuo je gradonačelnik. 

Tako će, na primjer, cijena stana od 50 m2, koja je do sada iznosila 180 eura, biti 144 eura, što znači umanjenje za 36 eura, istaknula je pročelnica Lukač, stanovi veličine oko 80 m2 koštat će, umjesto dosadašnjih 255 eura, 204 eura – ušteda 51 euro, a najam stanova preko 100 m2 pojeftinjuje za 60 eura, što znači da će umjesto 300 eura, građani sada plaćati 240 eura. 

Cijene za najam poslovnih prostora smanjene su u prosjeku, također, oko 20%, a naplaćuju se po zonama, od nulte do pete zone, dodala je pročelnica Lukač: 7,00 kn po m2 iznosi cijena u 0 zoni, 6,00 kn u I. zoni, 5,00 kn u II., 4,00 u III., 3,00 u IV., a 2,00 kune u novouvedenoj V. zoni, koja obuhvaća naselje Sopnicu Jelkovec. 

Prema riječima pročelnika za financije Slavka Kojića, gradski će Proračun time biti „kraći“ za 20 milijuna kuna godišnje, ali za očekivati je redovitije plaćanje od strane korisnika. 

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je za, otprilike, mjesec dana konferenciju za novinare na temu prodaje gradskih stanova i poslovnih prostora. Za realizaciju tog projekta koji smo pokrenuli prije sedam godina, naglasio je gradonačelnik, trenutno rješavamo probleme tehničke naravi, konkretnije, početnu visinu cijene po kvadratu koju su procijenili sudski vještaci, a prema našem mišljenju je previsoka.


Gradske vijesti - 2014.