clanak False

15. Terry Fox Run

15. Terry Fox Run okupio je na zagrebačkom jezeru Jarun više tisuća sudionika koji su svojim sudjelovanjem podržali ovu akciju.
21.09.2014.

FOTAGLERIJA


Petnaesta po redu humanitarna utrka Terry Fox okupila je u nedjelju na zagrebačkom jezeru Jarun više tisuća sudionika koji su svojim sudjelovanjem podržali ovu akciju kojom se prikuplja novac za istraživanje raka te za pomoć oboljelima od te opake bolesti. 

Zahvalivši svima koji pomažu da se prikupi što više sredstava u borbi protiv najopakije bolesti suvremenog svijeta, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je dodao Trčati u ovom Maratonu nade bilo je i ostalo pitanje časti, solidarnosti i humanističkog nadahnuća. Okupljene na Jarunu pozdravili su i veleposlanica Kanade Louise Larocque, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga te ministar zdravstva Siniša Varga koji je otvorio utrku. 

Sva sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji, kako su najavili organizatori, bit će donirana Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke.
Čulo se i da je dosad u akcijama, koje su organizirali agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreba te agencijom Medai Val, sudjelovalo više od 70 tisuća sudionika, a prikupljeno je i donirano raznim institucijama preko 4,7 milijuna kuna. 

Podsjetimo, humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U njegovu čast obitelj je odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

 

Gradonačelnikova zahvala sudionicima Najvećega šokačkog kola i utrke Terry Fox


Gradske vijesti - 2014.