clanak False

Koncertna direkcija Zagreb najavila novu sezonu

23.05.2013.

(Hina) - Koncertna direkcija Zagreb najavila je danas kako će i u sezoni 2013./14. u Zagreb dovoditi vodeće svjetske orkestre, ponajbolje hrvatske i strane umjetnike, vokalne i instrumentalne soliste te komorne orkestre, sastave i zborske ansamble, okupljene u pet ciklusa.

Tridesetak koncerata nove sezone održat će se u okviru ciklusa "Svijet glazbe" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, "Molto Cantabile 2" u Hrvatskom glazbenom zavodu, Glazbene večeri u Mimari, Glazbene večeri u Crkvi sv. Katarine te ciklusa "Iz dvorane ogledala" u Palači Dverce.

Prošle godine intenzivno smo krenuli s komornim ciklusima što se pokazalo kao dobar potez jer smo iskoristili niz lijepih i akustičnih prostora u Zagrebu, ocijenio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, dodavši da se "Molto Cantabile" potvrdio kao njihov najjači ciklus, a Palača Dverce kao kao sjajan prostor za male, komorne koncerte. Po njegovim riječima, svi ti ciklusi spadaju u vrh glazbene ponude Zagreba koja ga pozicionira među najveća kulturna središta Europe.

Drugo izdanje ciklusa "Molto Cantabile", čiji je umjetnički voditelj Zlatko Madžar, i dalje predstavlja koncertne portrete hrvatskih opernih pjevača koji tradicionalno ostavljaju traga i na svjetskoj glazbenoj sceni. Početkom listopada nastupit će mezzosopranistica Diana Haller, u prosincu sopranistica Valentina Fijačko, a u veljači iduće godine mezzosopranistica Martina Gojčeta-Silić.
U ožujku se održava natjecanje Mladi pjevač godine 2014., a do kraja sezone, u drugoj polovici svibnja, ciklus će ugostiti istaknute hrvatske pjevače koji s velikim uspjehom djeluju u inozemstvu, bas-baritona Marka Mimicu, sopranisticu Ivanu Lazar i basa Gorana Jurića.

"Svijet glazbe", mjesto za ponajbolje svjetske glazbenike, u rujnu dovodi Jevgenija Kissina na glasoviru, a slijede koncerti jednog od najstarijih svjetskih orkestara, Saske državne kapele Dresden, škotske violinistice Nicole Benedetti, ruskog violinista Nikite Borisoglebskog te mađarskog violinista Kristofa Baratija.

Među najavljenim domaćim glazbenicima koji će nastupati na Glazbenim večerima u Mimari, ističu se pijanistica Lana Genc i violinist Marko Žepić. Na Glazbenim večerima u Crkvi sv. Katarine, koje su posvećene duhovnom glazbenom repertoaru, nastupit će, među ostalima, "Barock me Amadeus Trio", Vokalni ansambl Antiphonus i Ansambl Responsorium.

Atmosfera muziciranja u zagrebačkim salonima oživjet će u Dvercu, a to je ujedno i prigoda da posjetitelji koncerata obiđu prostore te, inače za javnost zatvorene, reprezentativne gornjogradske palače. Tamo će nastupiti Ansambl za ranu glazbu Minstrel, Kvartet Flauta 4 Syrinx i drugi.

Koncertna direkcija Zagreb radi puno više od samih koncerata, ona je mjesto s kojega se raspoređuju financijska sredstva umjetnicima i ansamblima što im omogućuje da se bave samo umjetnošću, a ne i organizacijskim dijelom posla, rekla je voditeljica Odjela za program Margit Antauer.

Podsjetivši da je u protekloj godini Koncertna direkcija organizirala skoro 300 koncerata i drugih događanja u zemlji i inozemstvu, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ustvrdila je kako takav broj postavlja visoko ljestvicu za svaku novu sezonu.


Gradske vijesti - 2013.