clanak False

Mjesec borbe protiv ovisnosti

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravtsvo održana je konferencija za novinare Mjesec borbe protiv ovisnosti.

21.11.2013.

Zlouporaba droga, alkohola te ovisnost o kocki i internetu globalni je problem koji zahtjeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanje ovisnika, rehabilitacije i resocijalizacije uz potporu i doprinos svih nadležnih tijela istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji za novinare Mjesec borbe protiv ovisnosti, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo.


Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca s ciljem upozoravanja javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstva ovisnosti, te predstavlja veliki problem o kojem trebamo ozbiljno razgovarati istaknula je pročelnica GU za zdravstvo Mirna Šitum.


Statistički podaci govore da je trend zlouporabe droga u padu, ali povećan je broj ovisnika o alkoholu, kocki i klađenju, a ono što najviše zabrinjava je sve češća učestalost alkoholiziranih adolescenata. Upravo iz tog razloga, moramo se pridržavati zakonskih propisa koji nalažu da se alkohol ne smije prodavati maloljetnicima, istaknula je voditeljica Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Marina Kuzman te nadodala kako društvo mora biti odgovornije prema mladim, te da poruka mora biti jasna da to ne odobravamo.

U sklopu Akcijskog plana za suzbijanje štetne uporabe alkohola u gradu Zagrebu za razdoblje od 2013.-2016., Policijska uprava Zagrebačka provodi niz preventivnih mjera kako bi potaknuli društvo ka odgovornijem ponašanju, naglasio je Voditelj Službe prevencije PUZ-a, Velimir Tišma. Neki od programa su Mogu ako hoću 2 (MAH 2), za šeste razrede, Zdrav za pet, za osme razrede, te programi u učeničkim domovima u kojima je ciljna skupina učenici iz manjih sredina grada. 
 


Gradske vijesti - 2013.