clanak False

Prezentacija sustava Pauk - video nadzor

Od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom prelazi u nadležnost prometnog redarstva i Zagrebparkinga.

17.12.2013.


Od 1. siječnja, naloge pauku za dizanje nepropisno parkiranih vozila izdavat će prometni redari  

(Hina /www.zagreb.hr) - U zagrebačkoj Gradskoj upravi, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i partnerima, prezentirao je javnosti Sustav integracije prometnog i komunalnog redarstva sa sustavom Pauk video nadzor ZG Holdinga, Podružnice Zagrebparking.

Tako već od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada, prometnog redarstva i Zagrebparkinga: 

"Osnovna je poanta da će redari, odnosno vozači pauka, kada dođu na mjesto gdje je vozilo krivo parkirano, napraviti snimke i poslati ih prometnom redaru u sobi s kamerama za nadzor prometa. On će na temelju tih slika utvrditi je li vozilo u prekršaju i postoji li opravdan razlog da se vozilo podigne te će dati nalog vozaču pauka da se vozilo premjesti", rekao je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević

Posao koji će od 1. siječnja raditi komunalni redari uz kamere, dosad su radili policijski službenici koji su sada obučili vozače pauka i prometne redare kako će taj posao obavljati.
Kada vozači dođu na deponij gdje je premješteno vozilo, dobit će račun, zapisnik i prekršajni nalog.
Kraljević je naglasio da su osnovni ciljevi tog modela rasterećenje MUP-a u segmentu nadzora prometnog reda urbanih središta, nadzor i očuvanje zelenih površina, povećanje sigurnosti prometa te uvođenje reda u prometu u mirovanju. 
"Ono što je policija radila, sada mogu raditi i prometni redari", rekao je. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da cilj Zagrebparkinga i prometnog redarstva nije loviti po gradu vozače i puniti gradski proračun s kaznama za parkiranje. 

Svaki sugrađanin, kazao je, za prvi će prekršaj dobiti upozorenje, a drugi put definitivno slijedi kazna. 

"Idemo 'bona fide', idemo edukativno, svakome se može dogoditi da pogriješi", dodao je te izrazio nadu da će se takvim sustavom napraviti red u prometu u mirovanju. 

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Goran Batur rekao je da su u tu 'priču' krenuli prije godinu dana te da je MUP-u u interesu da na primjeru Zagreba svi gradovi, općine i naselja preuzmu ovaj model i rasterete

 


Pogledajte PREZENTACIJU projekta Sustav integracije prometnog i komunalnog redarstva sa sustavom Pauk video nadzor.

 


Gradske vijesti - 2013.