clanak False

Rezultati projekta Check point Zagreb

Dobar odaziv na testiranje u Check point Zagreb – Centar za brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C, potvrda je razloga za pokretanje ovog Projekta.
10.12.2013.


Dobar odaziv na testiranje u Check point Zagreb – Centar za brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C, potvrda je da je pokretanje ovog Projekta od strane Grada Zagreba i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, bio značajan korak za prevenciju i rano otkrivanje bolesti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj su predstavljeni rezultati šestomjesečnog rada Centra koji djeluje pod budnim oko Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. 

Od 1128 osoba koje su došle u Centar, 1070 je testirano na HIV, a 913 na hepatitis C (HCV), napomenuo je dopredsjednik Udruge HUHIV, epidemiolog Dragutin Ptiček. Što se tiče HIV-a 60% su se testirale muške, a 40% ženske osobe, od čega je šest muškaraca i četiri žene bilo HIV pozitivno, a HCV ustanovljen je kod pet muškaraca i jedne žene, dodao je dr. Ptiček, s napomenom da prema nalazima HIV prevladava kod homoseksualnih osoba, te da su svi novootkriveni slučajevi, nakon pružene liječničke i psihosocijalne podrške, upućuju na daljnje liječenje u Kliniku za infektivne bolesti. 

Drago mi je da je Zagreb pokretanjem Centra i na ovom području stao uz bok naprednih europskih gradova, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Prema svim dosadašnjim pokazateljima, a i prema rezultatima ovih šest mjeseci, očito je da je Centar potreban našem gradu i građanima, pogotovo mladoj populaciji koja se u velikoj mjeri odazvala na anonimno testiranje preko sline, čiji su rezultati gotovi za 20-ak minuta, dodao je gradonačelnik. Ne smijemo sjediti skrštenih ruku, istaknuo je, već u suradnji sa stručnjacima trebamo poduzeti sve mjere za osvješćivanje ljudi i smanjenju oboljelih. 

Uz zahvalu gradonačelniku i relevantnim gradskim službama zbog prepoznavanja ideje i podršci na njenoj realizaciji, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja prof.dr.sc. Josip Begovac istaknuo je da je ovaj Centar vrlo važan zbog ranog otkrivanja bolesti i, shodno tome, držanju bolesti pod kontrolom i smanjenju smrtnosti, kao i uštedi na liječenju. 

Ovu konferenciju održavamo danas i zbog toga, dodao je prof. Begovac, što je danas Međunarodni dan ljudskih prava, a, kao što nam je poznato, osobe s ovim bolestima često su stigmatizirane od strane društva. Zadovoljni smo što se pokazalo da je interes za testiranje u zadnjih šest mjeseci, otkako je Centar otvoren, puno veći nego inače u bolnicama, a to znači da ćemo kod sve više osoba otkrivati HIV i HCV u ranoj fazi. Ovakvi centri, koji su smješteni izvan institucija i nude na jednostavan način brze rezultate testiranja i anonimnost, značajni su jer se građani na taj način puno lakše odlučuju na taj korak, zaključio je prof. Begovac.


Gradske vijesti - 2013.